Search
Generic filters
Exact matches only

Chili cheese churros

1
Delningar
MAT

Chili cheese churros

Alla älskar ju churros! Men det är bara så sött. Jättejättesött. Det är för att du äter dina churros fel. Chili cheese churros är vad du vill ha! Särskilt gott blir det med cheddar och chipotle tycker jag, sån där rökt het chili alltså. Jag har ost och chili både i smeten och som tillbehör.

Variera kryddning och tillbehör

Jag vill gärna ha en massa tillbehör och mer smak i tillbehören än i churrosarna. Men ibland är det ju gott att dundra på med kryddor och ha bara en enkel salsa verde och lite gräddfil till. Utöver receptet nedan har jag testat nedanstående varianter på kryddning. Allt blir jättegott!

  • Bara ost
  • Ost och rökt paprikapulver
  • Som nedan men med en schalottenlök, en vitlöksklyfta och lite oregano också

Du vill ha salsa till och gärna ost till dina chili cheese churros, även om churrosarna redan är ostiga. Och gräddfil, jalapenos eller färsk chili, färsk koriander och rå eller inlagd lök passar svinbra till! Guacamole också så klart. Men! Tänk på att blöta churrosar är trista, så ha gärna salsa och annat blött vid sidan om att dippa i istället för att ösa över. Jag sprutar över lite smältost och strör på chili, lök och koriander bara.

Jag tänker inte brodera ut jättemycket om tillbehören utan istället hänvisa till Anders utmärkta inlägg om chili cheese fries. Där står en massa bra tips, hur man får osten perfekt inte minst.

Några bra recept på salsa

Ingredienser

1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten eller öl
125 g smör
1 krm salt
1/2 tsk strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl riven smakrik ost, jag använde cheddar
1 mosad inlagd chipotle eller 1 msk chipotle paste
1 krm mald spiskummin
Neutral matolja till fritering

Receptet är en ostifiering av detta recept på vanliga churros.

Gör så här

  1. Koka upp vätska, smör, salt och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt även chipotle paste, spiskummin och eventuella andra kryddor.
  2. När det bubblar, sänk till medelvärme. Vispa i en dl mjöl. När mjölet är iblandat, tillsätt nästa dl och vispa i det. Byt sen till en slev och blanda i det resterande mjölet. Degen ska bli till en klump som inte längre kladdar fast i kastrullen.
  3. Lägg över degen i en skål och elvispa med degkrokar i fem minuter. Byt till vanliga vispar på elvispen och vispa i de tre äggen, ett i taget. När det hela blivit till en slät trög smet vispar du även i den rivna osten.
  4. Om du vill ha ännu kryddigare churros tillsätter du en grovhackad schalottenlök, en vitlöksklyfta och vad mer du nu vill ha i. Se till att smaksättningen inte innehåller för mycket vätska bara, i så fall är det bättre att du tillsätter den i det första momentet och drar ner på övrig vätska med motsvarande mängd.
  5. Lassa smeten i en spritspåse med stjärntyll. Kläm ut bitar om 5-6 cm i 180-gradig olja, helst i en fritös. Peta av smeten med en gaffel om den inte lossnar självmant från tyllen. Fritera några åt gången tills de får fin gyllenbrun färg men inte blir brända. Vänd dem en gång eller två så de blir jämnt gräddade, och ta upp dem med en hålslev så snart de är klara. Det går ganska fort.
  6. Låt dem rinna av på hushållspapper innan de läggs på serveringsfat. Spruta över lite smält ost och strö över koriander, lök eller vad du nu vill ha för tillbehör. Undvik för mycket ost och blöt salsa på, servera allt sånt att dippa churrosarna i istället. Det blir lite slafsigt om du gör det rätt. Öl till!