Search
Generic filters
Exact matches only

Märgben med kimchi

0
Delningar
MAT

Märgben med kimchi

märgben

Märg. Märg märg märg märg määäärg! Jag kan inte få för mycket av detta feta goda. Jag bloggade ju märgben Munigant i somras och grillade märgben med salsa på tomat, apelsin och chili bara härom dagen, men somebody stop me för jag tänker ju inte göra det utan här kommer ännu ett recept!

Eller ”recept” förresten. Hehe, stort ord för ”grilla märgen, ha på lite hetsyrlig kimchi och salladslök och ät, mmm!”. Men jag tycker det är en så vansinnigt bra kombination att jag ändå måste puffa för den, därför blev det så här. Tycker du kimchin på bilden ser blek ut förresten? Det är eftersom jag använt gul chili, peruansk aji amarillo, istället för såna där vanliga koreanska chili flakes. De spretiga bladen på bilden? Goda strandkämpar.

kimchi

Jag älskar att laga och servera förrätter direkt från, och helst invid, grillen. Några riktigt bra sådana rätter är grillad bräss med persika och hasselnöt, grillade pannkakor med het sås och rökt burrata med honungsmelon eller vad fasen man nu känner för som tillbehör. Och ännu mer märg, det är alltid en bra förrätt!

Ingredienser

Märgben, kluvna
Kimchi, helst ordentligt syrlig
Salladslök
Isvatten
Gott bröd

Rökspån till grillning

Gör så här

  1. Salta märgen lätt på snittytan. Grilla märgbenen med snittytan uppåt direkt ovan glöden. Det tar kanske tio minuter med lock men beror på hur het grillen är. Märgen ska bli mjuk och gå från rosa till brunaktig, men inte grillas så länge att fettet blir rinnigt.
  2. För en lätt röksmak, släng en liten näve rökspån på glöden och lägg på locket över grillen. Benen ska bara få en lätt rökton. Med lock blir de dessutom klara lite snabbare och blir jämnare tillagade.
  3. Strimla det gröna på salladslöken tunt i runt fyra cm långa bitar. Lägg lökstrimlorna i isvatten en halvtimme och låt sen löken rinna av på hushållspapper. Hacka kimchin grovt. Rosta skivor av ett gott surdegsbröd på båda sidor på grillen att servera till.
  4. När märgen är färdig, lägg på några skedar kimchi och strö på lökstrimlor. Var och en skedar sen upp märg, kimchi och lök på de rostade brödbitarna och äter direkt. Den som vill tar mer kimchi och lök från skålar. Jag ställer fram extra salt också. Och så öl så klart.

Vi har några fler recept som är mer eller mindre koreanska, bland annat kimchichangas och en väldigt trevlig sallad på valthornssnäckor.