Search
Generic filters
Exact matches only

Märgben Munigant, grillade med vinägerlök och dragon

0
Delningar
MAT

Märgben Munigant, grillade med vinägerlök och dragon

märgben

All these years I’ve gone around with a–SKELETON–inside me! How is it we take ourselves for granted? How is it we never question our bodies and our being?

När jag var liten älskade jag Ray Bradburys Oktoberlandet. Citatet ovan är därifrån (källa). Jag älskade även märgben mer än det mesta, så pass att jag kan ha kallats Mia Munigant vid mer än ett tillfälle. Kopplingen? Läs boken, det är en rysligt spännande novellsamling.

Jag älskar fortfarande märg! Som liten ville jag helst ha den buljongkokt, som i dopp i gryta. Men numer föredrar jag oftast att äta märgben grillade med salta, syrliga och friskt örtiga tillbehör som skär igenom och balanserar det goda feta.

Märgben är dessvärre inte alltid helt lätt att få tag på halverade på längden, oftast säljs de som små kapade stubbar om alls. Jag löser det genom att prata med personalen i köttdisken på en bra butik, de såg till att klyva märgbenen åt mig istället. Jag tycker för övrigt att jag ofta får bra hjälp med liknande saker i butiker, bara jag väl frågar.

Men alltså, laga gärna detta även om du aldrig smakat märg innan och tycker det verkar lite knepigt. För det är verkligen väldigt gott, inte minst som förrätt vid grillen. Du kanske kan tänka på det som ett läckert kryddsmör där på den nyrostade brödskivan? Annars är en annan väldigt trevlig förrätt vid grillen rökt burrata. Ifall du inte är lika förtjust i skelettmat som jag.

A skeleton. One of those jointed, snowy, hard things, one of those foul, dry, brittle, gouge-eyed, skull-faced, shake-fingered, rattling things that sway from neck-chains in abandoned webbed closets, one of those things found on the desert all long and scattered like dice!

Ingredienser

4 portioner förrätt

2-4 rejäla märgben, längsmedkluvna
1 rejäl näve grovhackad färsk dragon
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
En liten näve rökspån

3 finhackade schalottenlökar
3 krm salt
2 msk rödvinsvinäger

Gott bröd till servering

Gör så här

  1. Blanda den finhackade schalottenlöken med saltet. Låt stå en kvart. Häll på vinäger och låt stå nån timme i kylskåp. Ta lite mer vinäger och salt om du tycker det blir för lite, det beror ju på lökarnas storlek.
  2. Grilla märgbenen med snittytan uppåt direkt ovan glöden. Det tar ungefär en kvart men beror på hur het grillen är. Märgen ska bli mjuk och gå från rosa till brunaktig, men inte grillas så länge att fettet blir rinnigt.
  3. Om du vill – jag ville – så slänger du lite rökspån på glöden och lägger på locket över grillen. De ska inte bli rökta, bara få en liten ton av rök som förstärker känslan att de är grillade. Med lock blir de dessutom klara lite snabbare och blir jämnare tillagade.
  4. Lägg upp benen på serveringsfat och strö över lite av vinägerlöken och den hackade dragonen. Mal över svartpeppar efter smak. Ställ fram skålar med resten av vinägerlöken och mer hackad dragon, plus salt och pepparkvarn så att var och en kan ha på mer efter smak.
  5. Servera med skivor av riktigt gott bröd, helst rostat. Var och en gröper märg ur benen och lägger på brödet, och smaksätter sen ytterligare efter smak.

Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!