Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad hasselbacksoxfilé

0
Delningar
MAT

Grillad hasselbacksoxfilé

hasselbacksoxfilé

Hasselbacksoxfilé alltså… jag våndades lite innan jag bestämde mig för det namnet eftersom det faktiskt är lite larvigt. Nåja, ni kanske kommer ihåg det och det är det viktiga. Egentligen är ju hasselbacksoxfilé mer en jävligt mycket lyxigare variant av gammal hederlig ”falukorv i ugn” än hasselbackspotatis. Jag kom bara inte på något namn som kunde associera till den rätten på ett vettigt sätt.

Hasselbacksoxfilé är väldigt enkel mat att köra på grillen och resultatet är kanonbra. Det är faktiskt på gränsen att det är värt att skriva recept på det eftersom det är så enkelt, men det finns några tillagningstekniska detaljer som jag tror kan vara till hjälp. Det funkar liksom inte att bara ta en oxfiléusling, skära skåror i den och smacka ner ost. Då smälter osten för mycket och rinner ur. Dessutom är det i princip omöjligt att grilla yta på den på det sättet.

Semester i Gävle

Hasselbacksoxfilé känns faktiskt lite som mat som kan serveras på ett halvbra steakhouse i typ Gävle. På tal om köttrestauranger i Gävle så har de faktiskt ett riktigt skapligt sånt ställe som heter Blackstone Steakhouse.

Vi hängde mest i stugan på semestern för att vila upp oss maximalt. Både jag och min fru har haft en enormt hektisk vår på jobben så det behövdes lite lantligt häng med lusiga kläder och daglig grillning. Barnen tycker att jag luktar som en varmkorv mest varenda dag där och det är givetvis att betrakta som en komplimang. Man ska lukta som en varmkorv.

Vi var en liten sväng till Furuvik och då tog vi en hotellnatt i Gävle. Det är något speciellt med att semestra på lite mindre orter i Sverige. Inte direkt klassiska semesterorter men det är liksom mysigt ändå att turista i såna städer. Jag har bott där ett år under sista året på gymnasiet och dessutom jobbat på en patentbyrå där i nästan två år, så det är inte en helt främmande stad för mig. Det var mysigt ändå och ungarna älskar att bo på hotell. Våra stackars ungar får fan aldrig resa långt.

Recension av termometer från Meater

I början av sommaren fick jag en grilltermometer skickad till mig från Meater. Jag har sneglat på den där sedan de drev en kickstarter kampanj för att samla in stålar för utvecklingen. Jag hakade inte på då av någon anledning, antagligen för att jag glömde bort det. Minns inte. Hur som helst blev jag kontaktad av dem med förfrågan om jag ville testa en.

Innan jag skriver mer om den vill jag vara lite tydlig med hur jag ser på produkttester. Jag tar bara emot grejer som jag verkligen tror på och skulle kunna köpa själv, dels för att jag inte gillar att sabla ner på grejer i onödan och dels för att det är mer nyttigt med köptips än med varningar för er som läser. Jag är också väldigt ärlig med vad jag tycker om produkterna och har inga problem med att belysa nackdelar.

Termometern består av en sticka med två termoelement, ett i spetsen och ett i den andra änden. Stickan pratar trådlöst med en hub som placeras bredvid grillen och den i sin tur kan snacka med din smartphone och du styr allt med en app. Nedan listar jag för- och nackdelar och jämför en del med Webers iGrill 2 som jag har sedan innan. Det känns vettigt att jämföra med en termometer jag har stor erfarenhet av och som funkar snarlikt.

Fördelar
 • Det är förbannat smidigt smidigt att slippa sladdar och den enkla designen gör termometern lätt att använda. Att samma pinne används till att mäta både köttemperatur och grilltemperatur är en stor fördel. Med iGrill måste du använda två element och dessutom har du sladdar till dem. På den punkten vinner Meater.
 • Appen är riktigt bra och lättanvänd. Den har inte strulat alls för mig och är någon, men ändå bara marginellt, bättre än iGrills.
 • Den är så jäkla snygg också. Jag är svag för sånt. Jag vet att många av ett sätter någon typ av stolthet i att inte bry er om sånt, men jag bryr mig. Mycket. Hubben är en snygg liten trälåda som också fungerar som laddare för termometern. Termometern utstrålar kvalitet rakt igenom.
Nackdelar
 • Pinnen är rätt så tjock. Det innebär att hålet i köttet också blir ganska stort. Kanske ett mindre problem egentligen men det är ändå något jag har noterat. iGrill vinner helt klart på den punkten.Bluetooth är egentligen ett satans otyg. Funkar finfint för ett trådlöst tangentbord eller något i hemmet men när det blir lite större avstånd suger det. När jag grillar i stugan så springer jag i regel mellan köket och grillen så avståndet är relevant för mig.
 • Jag upplever dessutom att den sänder svagare än iGrill då väggarna på stugan visar sig vara ett problem på bara fem meters avstånd. Där är Webers termometer bättre, även om det bara är marginellt. Meater anger att den ska klara 50 m men det är inget jag märkt av alls. Jag har testat och 10 m är närmare sanningen. En intressant sak med Meater är dock att det går att köpa en lyxigare variant där hubben istället ansluts till wifi. Den har jag inte testat men då lär vi snacka rejält avstånd.
Slutsatser

Jag föredrar den här framför iGrill 2 trots att Meater har en del tillkortakommanden i jämförelse. Den är lättare att använda och snyggare. Jag rekommenderar helt klart ett köp men är man känslig för avstånd så ska man nog välja wifi-varianten.

Nåja, nu lagar vi hasselbacksoxfilé.

Ingredienser

4 portioner

600 g oxfilé
en rejäl näve blandade färska örter (jag använde oregano, timjan, persilja, körvel och salvia)
1 mozzarellaboll av god kvalitet
salt och svartpeppar

Gör så här

 1. Börja med att salta och peppra oxfilébiten ordentligt runtom.
 2. Tänd grillen med kol/briketter på ena sidan.
 3. När det brinner riktigt hett så grillar du filén runtom rakt över glöden. Våga steka ordentlig yta. Det gör ingenting om det brinner lite medan du gör det, lite sot är en bra krydda.
 4. Stick in en termometer i köttbiten och lägg den gärna på en planksteksplanka, eller annan planka av lövträ. Barrträdsvirke avger en massa olika terpentiner som jag tycker bidrar till en lösningsmedelsmak på köttet.

 5. Lägg plankan med köttet i andra änden av grillen och grilla indirekt till en innertemperatur på runt 45°C.
 6. Ta ut köttet, slå in det i folie och låt det vila i minst en halvtimma.
 7. Skär skåror i köttet, ungefär ner till hälften av filén. Salta och peppra lite i skårorna och peta sedan in örter och mozzarellaskivor.

 8. Lägg tillbaka köttet på plankan och grilla återigen indirekt tills osten har smält. Då bör du ha en innertemperatur på runt 55°C, men använd gärna en termometer även i detta steg. Vill du har köttet mer genomkört så kör bara upp det lite längre.
 9. Vid serveringen kan du välja lite vad som helst. Pommes, bönsallad, grönsallad, bearnaisesås, rödvinssås, svampsås, chimichurri. Det mesta klassiska funkar fint.