Search
Generic filters
Exact matches only

Cajunkräftor

0
Delningar
MAT

Cajunkräftor

cajunkräftor

Mitt recept på cajunkräftor har tidigare publicerats på min första blogg Bara Riktig Mat men nu i kräfttider tänkte jag lyfta det igen och samtidigt flytta över det till Feeders.

För mig är rätten otroligt förknippad med en av världens skittöntigaste låtar – My Toot Toot med John Fogerty.

Innan jag kritiserar låten mer ska jag bara påpeka att jag faktiskt gillar Creedence och en massa gammal gubbig rock men just den här jäveln är totalt värdelös. Rakt av. Videon är också värdelös och jag begriper inte vad jag har för minnen till den. Jag antar att den var stor i MTV’s barndom när vi stackars videosvältfödda 70-talister tittade på vad skit som helst. Efter snabb googling ser jag att den kom 1986 så det borde inte ens varit på MTV. Nåja, mina föräldrars fel då, som det mesta annat.

Cajunkräftor

Den här töntiga videon visar hur man lagar cajunkräftor i Louisiana och jag har burit med mig den bilden sedan 1986 (inte så tokigt egentligen). Receptet här kommer vara bra precis samma sak som Fogerty står och spelar till och jag kastar också in ett recept på dirty rice. Med smutsigt ris är frihetsgraderna många och det blir bra nästan hur man än gör det. Använd vilka köttrester ni vill, allt funkar – köttfärs, överbliven brisket, lite frysta musslor, räkor, halvrutten grävling från E22:an, bara kör ner det. Se till att inte fega med cayennepepparn, det är trevligt om man får lite drag i riset. Det är en utmärkt sidorätt till allt möjligt och då i synnerhet till cajunmat och kreolska grejer.

Nu går vi till receptet. Kom ihåg att kryddorna blir fan så mycket bättre om ni maler dem själva. Slutligen en liten hemlis: Man kan använda rätt dyngiga kräftor till cajunkräftor om man vill, jag rekommenderar det inte egentligen men kokar ni ihop lagen dagen innan och låter era frysta eländiga kräftor ligga i lagen ett dygn innan ni lägger sista handen på maten så blir det rätt skapligt. Det blir INTE lika gott som om ni kokar levande och inte heller lika gott som om ni använder svenska kvalitetskokta kräftor, men det blir ätbart. De flesta turkiska och kinesiska kräftor är knappt ätbara om man äter dem på vanligt svenskt sätt.

Andra kräft- och kräftrelaterade recept

Underbara kräftor som i Hamburgsund

Kräftpaj med kryddost

Paella

Himmelskt ris med grillade skaldjur

Ingredienser

8-10 portioner

Kräftlag

3 liter vatten
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk mald koriander
0,5 dl salt
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk senapspulver
4 dillkronor
2 lagerblad

Kräftkok

1 kg kräftor (levande är bäst men kokta funkar också)
2 färska majskolvar, i delar
0,5 kg potatis (gärna Asterix), i halvor
6 vitlöksklyftor, oskalade
2 kryddiga korvar (vill man göra helt rätt ska man skaffa färsk andouillekorv)

Dirty rice/smutsigt ris

4 dl ris av valfri sort
8 dl kycklingbuljong
2 msk neutral olja för stekning
4 vitlöksklyftor, pressade
2 silverlökar, finhackade
1 grön paprika, finhackad
2 jalapenos, urkärnade och hackade
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1-5 krm cayennepeppar
300-400 g av något kött (kycklingrester, korv, räkor, bacon, fläsk, köttfärs… allt funkar)

Gör så här

Cajunkräftor

  1. Koka upp kräftlagen och låt stå och puttra under lock i 30-40 minuter.
  2. Lägg sedan i potatisen, vitlöken och korven och koka 10 minuter varefter du lägger ner majsen och kokar ytterligare 10 minuter. Skölj kräftorna noga och lägg sedan ner dem och låt dem koka med i 3 minuter. Häll av lagen och servera allt på ett stort fat. Kräftorna äts varma.

Dirty rice/smutsigt ris

  1. Koka upp buljongen och häll i riset. Låt det koka upp igen och stäng sedan av plattan och låt riset stå där under lock tills all vätska är absorberad i riset.
  2. Stek under tiden vitlök, silverlök, jalapeno och kött i olja tillsammans med kryddorna tills allt är mjukt och fint. Blanda ihop riset med det du har stekt och rör ordentligt.
  3. Låt stå på väldigt svag värme i ungefär 15 minuter och rör i det då och då. Servera i en skål till kräftorna.
  4. När ni har lyssnat på My Toot Toot tre gånger (det krävs faktiskt oavsett vad ni tycker om den) så tycker jag ni ska gå på lite Willie Nelson eller Dolly Parton, det passar bra till käket.