Search
Generic filters
Exact matches only

Sipo eggs – filippinska vaktelägg

0
Delningar
MAT

Sipo eggs – filippinska vaktelägg

sipo eggs

Sipo eggs är en filippinsk stuvning (kanske man kan säga) med räkor och grönsaker. För mig känns inte sipo eggs det minst asiatiskt och innan jag läste på tänkte jag att det kanske var ett arv från den spanska kolonialtiden även om det nog faktiskt känns mer franskt också än spanskt. Så var det icke.

Rätten har sitt ursprung i södra kina där man idag serverar ett antal liknande rätter med just vaktelägg. I Filippinerna har den sitt ursprung i den centrala regionen Pampanga.

Sipo eggs serveras ofta som en av rätterna under större fester och banketter men jag tycker att den står sig utmärkt alldeles ensam. Vi käkade det med bröd och jag friterade lite ”soft shell”-krabbor att gnaga på också. Det passar även som ett matigt tilltugg vid televisionsapparaten.

Receptet på sipo eggs är inspirerat av ett antal recept jag hittade på nätet. Det finns ett otal varianter och jag valde helt enkelt ingredienser som gick att hitta i butikerna i min stugas närhet. Det är egentligen inga konstiga ingredienser utom möjligen vakteläggen. Jag tycker verkligen att man ska välja vaktelägg om man har möjlighet för de är fantastiskt goda. Man ser ibland folk avfärda dem som dyra mindre varianter av hönsägg men det stämmer inte alls. Smaken är mycket fylligare och man märker tydligt att gulan är fetare. Kommer du inte över vaktelägg så kan du givetvis använda hönsägg istället.

Skulle jag försöka beskriva smaken så ligger den faktiskt närmare Clam Chowder än klassiska asiatiska rätter.

Svampkräm

I de flesta recepten på sipo eggs så använder man något som beskrivs som ”cream of mushroom” på engelska. Jag funderade lite på vad fan det är egentligen och snackade lite med Mia om det också. Hon gissade att det nog är svampsoppakoncentrat, ni vet sån där som finns från t ex Campbell’s.

Sån var omöjlig att hitta i Bollnäs så jag fick improvisera. Det fick istället bli Zetas svampkräm som är jävligt långt från originalet, men det smakar i alla fall svamp, om än italienskt. Dessutom var det tryffelolja i den.

Hur som helst så smakade rätten väldigt bra med det substitutet men vafan, hittar ni Campbell’s så använd den för Guds skull.

Ingredienser

4-6 portioner

12-24 vaktelägg, beroende på hur många du har helt enkelt
0,5 kg räkor med skal
3 msk smör
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
1 morot, tärnad
100 g rökt skinka, tärnad
en burk svampkräm (se ovan)
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
maizenaredning
en burk vattenkastanjer
1 dl ärtor (funkar finfint med frysta)
några sockerärtor
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten och lägg försiktigt ner vakteläggen. De ska sedan kokas i 3 minuter. Se till så att vattnet täcker hela äggen annars kommer delen som sticker upp förbli okokt. Skala sedan äggen och spara.
  2. Skala räkorna och ställ undan.
  3. Smält smöret i en kastrull och fräs lök och vitlök försiktigt tills löken är glasartad.
  4. Lägg i skinka och morot och fräs ytterligare tre minuter.
  5. Häll på grädden och vattnet och lägg ner svampkrämen och koka upp försiktigt.
  6. Red av med maizenaredning till önskad konsistens. Tänk krämig soppa.
  7. Lägg ner vaktelägg, räkor, vattenkastanjer och ärtor och smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Servera med lite bröd och en kall lageröl.