Search
Generic filters
Exact matches only

Saltimbocca, en fläskdrink

1
Delningar
MAT

Saltimbocca, en fläskdrink

Jag såg en slushie på varmkorv härom dagen. Det var en dålig konvertering av maträtt till drink. Jag har gjort en betydligt bättre, en saltimbocca!

Jag har testat att göra baconvodka på två vis med olika resultat. Den jag använder i drinken nu är den mjukare mer snabbgjorda, där endast det avsmälta fettet används. Det andra sättet innebär att låta hela baconbitar ligga och dra i vodkan ett par veckor. Det blir jättegott men ger även en viss sälta. Det kan ha sin poäng, beroende på hur vodkan sen ska blandas. För blandas ska den tycker jag, inte drickas rent.

Baconfett i vodka låter ju som ett grumligt elände – och det är det. Men det avhjälps plättlätt genom att ställa in det hela i frysen och sen sila bort fettet. Och jo, visst hade jag kunnat göra vodka med smak av parmaskinka istället för bacon, för det är ju inte bacon i en saltimbocca. Men det kändes ärligt talat som slös så det blev så här istället. Och det blev gott.

Ingredienser

4 cl baconvodka
4 cl marsala
Sodavatten efter smak
Färsk salvia
Gärna en körsbärstomat

1 paket god bacon
5 dl vodka

Gör så här

Baconvodka

Stek ett paket bacon så att fettet smälter ur. Ju godare bacon desto bättre resultat. Låt det svalna en aning och häll sen över allt fett som smält av i en glasburk med lock. Häll över rumsvarm vodka, på med locket, skaka burken ordentligt. Det blir en nästan mjölkig vätska. Låt den sen stå framme på köksbänken över natten. Kyl burken med vodka och baconfett ordentligt och sila sen av vodkan så att fettklumparna inte kommer med. Det går enkelt med ett kaffefilter i nån form av sil.

Ett alternativt sätt att göra baconvodka är att även lägga i baconbitarna i vodkan och låta den stå nån vecka för att dra ut smak. Det ger mycket smak men kan även färga vodkan och framför allt får vodkan en lätt sälta. et kan också vara godd så det här är helt och hållet en smaksak. Men själv tycker jag om den mer subtila vodkan på bara fettet. Inte att dricka rent, men som en intressant ingrediens i drinkar.

Saltimbocca

Rör baconvodka och marsala med ett färskt salviablad och en näve is. Sila över i ett fint serveringsglas. Välj glas utifrån om du tänker ha i en massa sodavatten eller inte. Fyll upp med önskad mängd sodavatten, jag tog en lite större mängd en varm sommardag, och bara en liten skvätt en svalare kväll. Med mer sodavatten i räcker drinken längre och då slänger jag även i några extra isbitar. Dekorera drinken med ett salviablad eller, ännu hellre, en salviablomma.

Efter att ha gjort detta nån gång testade jag att klämma i en cocktailtomat också och det passade verkligen jättebra. Om du gör den här drinken så gör den utan först och provsmaka, men kläm sen i den där tomaten, det blir godare.