Search
Generic filters
Exact matches only

Gnocchi med bondbönor, dill och färsk tryffel

0
Delningar
MAT

Gnocchi med bondbönor, dill och färsk tryffel

Jag har ett otroligt starkt minne från när jag var liten och gick på dagis på Kapellgärdet. Vi knatade iväg hela avdelningen till marknad på Vaksala torg. Väldigt spännande att vara ute på vift utan att själv ha rymt! (Jo, det hände ju ibland.) Tre saker från den utflykten sticker ut i minnet.

  • Fontänen av Bror Hjort och vattnet i den som såg så överdådigt bubblande svalt och skönt och roligt ut, som en fors av sockerdricka. Jag ville bada!
  • Godis, vi fick godis!! Såna där flerfärgade polkagrisliknanade hårda karameller, kapade stänger i en massa smaker. Och den där dumma dumma pojken som snodde påsen med mitt godis. Så får man inte göra, så fruktansvärt orättvist!
  • Och bondbönor. En fröken köpte bondbönor. Jätteunderliga enorma… ärtskidor? Tillbaka på dagis fick vi sprita bönorna och koka dem, och de var så himla vackra och goda! Sen dess älskar jag bondbönor.

Det är oftast godast att äta i säsong tycker jag. Och roligast, ständigt ett nyhetens behag när säsongerna går i och ur varandra. Just nu är det sensommar och säsong för bondbönor och dill så det blir ett återkommande tema här hemma en tid. En fin kombination tycker jag, som här blir ännu jättemycket finare ihop med färsk tryffel. Gnocchi är väldigt gott till, inte alls så svårt att göra men det finns ju färdiga att köpa om den delen av matlagningen inte lockar.

Annat gott på samma tema

Ingredienser

4 portioner om förrätt, 2 portioner om huvudrätt

600 g mjölig potatis
2 äggulor
1-2 dl vetemjöl, vätskeinnehållet i potatisen avgör exakt mängd
Salt till kokvattnet

3-400 g spritade bondbönor
2 msk olivolja till stekning
2 msk finhackad dill, mer om du vill
50 g smör
1/2 citron
Salt efter smak

Färsk tryffel och parmesanost efter smak

Gör så här

Gnocchi

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Picka potatisarna och baka dem hela tills de blir helt mjuka rakt igenom, ca 50 minuter. Halvera och gröp ur potatisarna och pressa genom en potatispress. Låt svalna lite så att inte äggulan koagulerar när du häller i den.
  2. Blanda med äggula, mjöl och salt. Sno runt med en gaffel bara liksom, ganska lätt på handen. Fös sen ihop blandningen till en klump och knåda lätt, men inte mer än att den bildar en sammanhängande deg. Dina gnocchi riskerar att bli hårda och eländiga av för mycket knådning. Gör gärna degen med mjöl i underkant först, det borde räcka. Du kan testkoka en liten bit. Om degen löses upp vid testkokningen, tillsätt mer mjöl. Eller ta i med allt mjöl på en gång och mer därtill om potatisen verkar blöt eller om du vill ta det säkra före det osäkra, det blir alldeles säkert bra ändå. Men som sagt, försök undvika för mycket knådning.
  3. Dela degen i klumpar och rulla sedan ut dessa en och en till stänger av ungefär en manstummes tjocklek. Degen kan vara kladdig så använd mjöl för att den inte ska fastna. Tryck till med en gaffel över stängerna för att ge dem tvärgående ränder. Skär sen stängerna i mindre bitar, ca tre cm långa. Se till att varje gnocchi blir ungefär samma storlek som de andra.
  4. Koka upp ordentligt med vatten i en kastrull, salta som till pasta. Vattnet ska koka rejält så det inte kyls ned för mycket när gnocchin hälls i. Häll i gnocchin och låt den koka några minuter tills den flyter upp och sen nån minut extra. Ta upp gnocchin med en hålslev allt eftersom den blir klar och lägg i en skål.

Bondbönor

  1. Börja med att förkoka bondbönorna i 3-4 minuter. Om de är mjälla, behåll gärna skalen på. De ger en väldigt trevlig karaktär. Men om bönorna är grövre är det bästa att pilla bort skalen. Det tar lite tid men är inte på nåt vis svårt utan skalen lossnar lätt om man beväpnat sig med en liten kniv för att peta hål.
  2. Hetta upp olivoljan i en panna och lägg sen i bondbönorna. De ska stekas hett i fyra fem minuter. Rör om men inte alldeles för ivrigt. Släng i smöret och dillen och rör om, och ta sen pannan av plattan. Salta och peppra efter smak. Pressa också över lite citron. Rätten ska inte bli sur men lite syra måste finnas där för att bryta av mot det mjukfeta fylliga.
  3. Här är det läge att slänga i gnocchin i vattnet som står kokande. Vänd sen i den nykokta avrunna gnocchin i bönorna. Riv över parmesan och tryffel efter smak. Vänd runt, provsmaka och justera, och lägg sen upp på på varma tallrikar på en gång. Lite extra parmesan men inte så mycket att du dödar alla andra smaker, nymald peppar och några skivor tryffel dekorativt ovanpå. En skätt olivolja om du vill.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!