Search
Generic filters
Exact matches only

Quesadillas med svamp, kimchi och cheddar

0
Delningar
MAT

Quesadillas med svamp, kimchi och cheddar

Stora vita muminbollar i gräsmattan, jätteröksvamp! Lite här och där nu mot slutet av sommaren. Sparka inte iväg dem, plocka och ät! Förra året lagade jag bl a en fantastisk macka med rökt jätteröksvamp, äpple, lök och blad, och i år har jag gjort lasagne, dessa mexikoreanska quesadillas och en otroligt god surf & turf-macka.

Har du ingen jätteröksvamp? Sluta inte läsa! Använd istället taggsvamp, bläcksvamp, fårticka eller nån annan svamp du gillar.

Hur stor är en svamp?

Det här blir inte mitt mest precisa recept. För hur stor är en röksvamp? Egentligen är det inte konstigare än att steka upp en tärnad röksvamp, ha i hackad kimchi, majs och cheddarost och krydda med epazote eller oregano efter smak. Sen fyller man så många tortillabröd man kan och vill med fyllningen.

Röksvampar är ju olika stora och dessutom olika täta och vattenrika. Därför är det lite svårt att ange exakt mängd svamp utan att böka till det för både mig och framför allt er med köksvåg. Och utan en exakt mängd svamp är det så klart svårt att ange en exakt mängd även av övriga ingredienser. Men tack och lov behövs ju inte det. Här krävs ingen precision! Gör enligt min skiss och smaka av fyllningen bara. Önskas mer kimchi? Mer av nåt annat? Ha i så fall i det.

Gör egen kimchi! Eller köp

Till den här rätten använde jag en egengjord kimchi men god köpt funkar ju jättebra. Men att göra kimchi är förvånande lätt så jag tycker det är väl värt ett försök även om man inte är en mästerkock. Jag tänker inte skriva ut receptet här för jag går på känn, smakar av sältan och har i lite vad jag råkar ha tillgång till av grönisar. Den här gången hade jag t ex i färsk majs utöver kål etc och använde en gul peruansk chili, aji amarillo, istället för den vanliga koreanska. Väldigt lyckat!

Vill du göra egen kimchi så finns ett förträffligt recept i en bok av Lisa Förare Winbladh, Det godaste jag vet. Det här är också ett bra recept som jag testat.

Mexikoreanska munchies

Mexikoreanskt är ju en jäkla genikombo! Smakerna och tillagningsmetoderna passar verkligen jättefint ihop och det är dessutom rolig matlagning. En annan mexikoreansk rätt som är helt fantastisk är kimchichangas, testa! Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!

Ingredienser

Små tortillabröd, jag valde majsvarianten men vete funkar
1 jätteröksvamp (eller annan svamp som t ex taggsvamp eller bläcksvamp)
2 dl kimchi
1 dl majs
1 liten klutt gochujang, koreansk chilibönpasta (valfritt)
3 dl cheddar, grovriven
Epazote, mexikansk eller vanlig oregano, färsk eller torkad. Eller koriander.
Majsolja till stekning

Ändra gärna mängd och proportioner efter smak!

Till servering

Gör så här

  1. Tärna svampen och stek den i olja. En massa vatten ska avdunsta och slutligen ska svampen få lite stekyta. Jag stekte röksvampen på medeltemperatur så att den först avgav en massa vatten som sen dunstade. När vattnet avdunstat och svampen började fräsa lite i pannan hällde jag i ytterligare en skvätt olja och höjde temperaturen och stekte under inte alltför ivrig omrörning tills svampen fått lite färg.
  2. Hacka kimchin ganska grovt och blanda ner den och majsen i den stekta svampen. Mängden kimchi och majs relativt svamp avgörs av hur het kimchin är och vad du tycker blir gott. Tillsätt eventuellt lite gochujang också om du har hemma.
  3. Stek under omrörning i kanske fem minuter och tillsätt sen lite finstrimlad epazote eller oregano efter smak. Jag använde kanske 10 blad hemodlad epazote.


  4. Smaka av. Lagom hetta? Ha i lite mer av nåt om du vill. Jag hade i en matsked kimchispad för att blöta upp lite och få med smaker som fastnat i botten av pannan. När du är nöjd tar du svampfyllningen av spisen och låter den svalna så pass att tillsatt ost inte smälter.
  5. Vänd i den rivna osten. Bedöm själv hur mycket ost som behövs relativt fyllning. Osten ska hålla ihop fyllningen i quesadillan, utöver att bli smältande mjuk och ostigt god så klart.

  6. Fyll så många tortillabröd du vill och kan. Lägg på några matskedar fyllning på ena halvan av brödet och vik över den andra så att det bildar en halvmåne. Stek sen på medelvärme i hysat mycket olja tills osten smälter och brödet är gyllene men absolut inte brunbränt.
  7. Servera dina färdiga quesadllas som de är bara, eller med gräddfil och nån valfri salsa eller dip och ett par öl. T ex salsa verde med avokado eller chipotle salsa, enkel och svingod. Eller en dip med gochujang, koreansk chilibönpasta.

Mer på samma tema