Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade märgben med salsa på tomat, apelsin och chili

0
Delningar
MAT

Grillade märgben med salsa på tomat, apelsin och chili

märgben

Jag väljer ofta märgben till förrätt när jag grillar, något att göra medan jag otåligt väntar på att glöden ska bli perfekt till annat. Fina ben, någon lite skarpare smaksättning som bryter av och så bröd som också rostas på grillen att ösa upp det goda på.

Märgbenen ska helst vara kluvna för att det här ska funka riktigt bra. Jag brukar be om hjälp i köttdisken även om det så klart går att fixa själv med en bra såg. Har man bara kapade ben så går det med, men i så fall är det bättre att grilla dem stående i en grilltålig form. (Benen ska stå i formen, inte du. Förekommer lustigkurrar.)

Det här är en lysande lösning för den som är otålig och hungrig, ett pyssel medan man väntar på den perfekta glöden till huvudrätten och så motar det den värsta hungern. Allra trevligast är det ju att peta i sig märgen direkt vid grillen, att få sällskap en stund där i röken så jag kan prata av mig om glöden, köttet och den hemodlade rosmarinen och allt. Men klart man kan sätta sig vid fint dukat bord också om man ska vara all fancy and shit.

En annan underbar variant på grillade märgben är märgben Munigant, där de grillade benen serveras med vinägerlök och färsk dragon. Annars är ju denna med persiljesallad en riktig klassiker.

Ingredienser

2-4 portioner

2-4 rejäla halva märgben, längsmedkluvna
Några kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

1,5 dl hackad god tomat
1 apelsin, helst syrlig
1/2 tsk chiliflakes, helst espelette
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olivolja
Salt efter smak

Gott bröd till servering

Alla mått är ungefärliga, justera efter råvaror, smak och hunger!

Gör så här

Salsa på tomat och apelsin

Använd riktigt smakrika tomater. Jag använde nån sorts körsbärstomat. Häll av överflödig vätska från tomaten när du hackat dem så salsan inte blir för rinnig. Blanda den finhackade tomaten med skalrasp från en halv apelsin, juice från en apelsinhalva, chiliflakes, vinäger, olivolja och lite salt. Smaka av och justera hetta, syra och sälta. Det ska vara hyfsat ordentliga smaker, absolut inte för mesigt eftersom salsan ska komplettera den snällfeta märgen och brödet. Låt salsan stå och dra i minst en timme och smaka sen av igen. Skalraspet och chilin behöver lite tid för att smaka av sig.

Märgben

Salta lätt och lägg en kvist rosmarin på snittytan av varje märgbenhalva. Grilla märgbenen med snittytan uppåt direkt ovan glöden. Det tar kanske en kvart men beror på hur het grillen är. Märgen ska bli mjuk och gå från rosa till brunaktig, men inte grillas så länge att fettet blir rinnigt. Ett lock på glänt ger en jämnare tillagning och kortar grilltiden, men var vaksam i så fall för det kan gå löjligt snabbt om grillen är väldigt het, bara några minuter. Grillar du för länge rinner det goda fettet ur på glöden och brinner upp istället för att mjukt glida ner genom din strupe.

Rosta skivor av ett gott surdegsbröd på båda sidor på grillen. Det går snabbt, bränn inte!

När märgen är färdig, lägg över några skedar salsa på snittytan. Var och en skedar sen upp märg och salsa på de rostade brödbitarna och mumsar i sig, som bruschetta. Den som vill tar mer salsa direkt ur skålen. Jag ställer gärna fram extra salt också.

Till huvudrätt då? Här finns en massa förslag på goda grillade rätter att välja bland.