Search
Generic filters
Exact matches only

Pepparrotskött på älg

1
Delningar
MAT

Pepparrotskött på älg

pepparrotskött

Hösten och vintern är grytornas och husmanskostens tid i min värld. Nu gillar jag i och för sig alltid husmanskost men på något vis känns det alltid bra med en rejäl gryta en söndag i november. Det flyger lite snö, mörkret är kompakt och vinden blåser lite snålt. Dra igång ett långkok, ta en eftermiddagsöl (gärna en stark och mörk) och försök hantera skiten. Pepparrotskött passar ypperligt.

Pepparrotskött

Jag ska erkänna att det var flera år sedan jag lagade pepparrotskött. Jag brukar alltid minnas min mat men jag har inget minne av det här, jag vet dock att jag lagat det förr. Det är verkligen en liten goding till gryta. Min äldsta dotter Kerstin njöt och utbrast: ”Det är som kalops fast liksom lyxigare”. Den beskrivningen kan jag skriva under på också.

Snåla vid Gud inte på pepparroten. Det starka i pepparroten – allylisotiocyanat – är ett ämne som också förekommer i wasabi och senap och det är verkligen flyktigt. Flyktigt innebär att det lätt går upp i gasform och liksom sticker iväg från maten. Det begriper man med röven när man står och river pepparrot och näsan rinner. Då den ångar bort så lätt så är det viktigt att man fläskar på ordentligt med pepparrot i grytan. Man bör också lägga på lite färskriven pepparrot ovanpå vid servering.

Mitt pepparrotskött är väl egentligen inte speciellt annorlunda mot för någon annans. Jag tycker om att optimera och peta och göra husmanskosten så bra som möjligt. Jag undviker genvägar och drar mig inte för att lägga till lite trassliga moment för att liksom klämma ut det där sista ur maträtten och det kanske är sånt ni kan ta med er från receptet.

Efter en inventering av frysen i lördags så insåg jag att det är hög tid att äta upp fjolårets älgkött. I år var jag inte med på älgjakten och tur är egentligen det, frysarna är redan knökfulla med vildsvinskött. Fast lite synd är det ändå för jag håller älgköttet extremt högt.

Det fick bli älgkött i grytan och det passade så klart utmärkt. Har du inget älgkött så köp dig en fin bit högrev på nöt istället. Välj det bästa köttet du hittar, det förtjänar den här klassiska maträtten.

Pigga upp vintern med fler grytor

Jag vill inte skryta (jo det vill jag visst) men vi är faktiskt väldigt bra på grytor på Feeders. Kolla in den här länken för fler grytor från hela världen. Allt från kalops via sydfranska grytor till knepigheter som kinesisk björngryta och en peruansk gryta med potatis som legat nedfryst i marken. Vi är malliga över våra grytor.

Ingredienser

6 rejäla portioner

1 kg högrev från älg (eller nöt), putsad och skuren i grytbitar
50 cl porter
5 morötter, skalade och tärnade
200 g rotselleri, skalad och tärnad
2 gula lökar, klyftade
några persiljestjälkar
1 tsk hel svartpeppar
2 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
3 dl grädde
1 msk grovkornig senap
3 dl riven pepparrot + ännu mer för garnering
maizenaredning
salt, svartpeppar och ättika för avslakning

Gör så här

  1. Stek det tärnade köttet på hög temperatur i en stekpanna med smör. Ta upp köttet.
  2. Fräs hälften av de tärnade morötterna, hälften av rotselleri och all lök lök i smör i en gryta tills löken mjuknat lite.
  3. Häll på porter och lägg i kött, persiljestjälkar, svartpeppar, lagerblad och buljong i grytan och koka upp. Låt den sedan puttra under lock tills köttet börjar bli sönderfallande mört.
  4. Nu kommer en lite trasslig del som jag ändå tycker är väldigt värd besväret. Plocka försiktigt upp köttet ur grytan och sila av buljongen. Koka upp buljongen igen och lägg i köttet, klicka i senapen, häll på grädden och lägg ner resten av morötterna och rotsellerin. Låt nu allt puttra tills morötterna och rotsellerin är mjuka.
  5. Lassa ner den rivna pepparroten och koka upp. Red av med maizenaredning till lite tjockare konsistens.
  6. Servera i ett stort fat med färskriven pepparrot och lite persilja ovanpå. Käka fin potatis (t ex amandine) och dillpressgurka till maten. Ett kraftigt rött vin eller en fin porter är utmärkt måltidsdryck.
  7. Känner du hur november lystes upp lite?