Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklingfilé i ugn med gräddsås och pinsamma mängder ost

1
Delningar
MAT

Kycklingfilé i ugn med gräddsås och pinsamma mängder ost

kycklingfilé i ugn

Kycklingfilé i ugn mina vänner… det här är banne mig inte speciellt mycket nytt under solen. För mig är det en 90-talsrätt som jag äter ohyggligt sällan men ibland så måste man ju bara. Det är ett par månader sedan jag lagade det här i stugan och jag tänkte från början att det inte är mycket att skriva om. Det kanske är lite inspiration ändå och ni är säkert fler som käkade sånt här på fredagar på 90-talet.

Kycklingfilé i ugn

När jag flyttade hemifrån i slutet av 90-talet så var det kycklingfilé som gällde. Kyckling var nog det vanligaste köttet som åts i mitt kök fram till någon gång i i mitten av 2000-talet. Då någongång blev mitt matintresse större och variationen i maten blev betydligt större. Idag lagar jag nästan aldrig samma rätter mer än en gång. Jag läste att de flesta familjer går runt på åtta maträtter. Jag går inte runt alls utan lagar nog runt 150-200 olika maträtter per år.

Kycklingfilé i ugn är en av de där fjäskiga maträtterna tycker jag. Klockren husmanskost och den som inte älskar det är nog lite dum i huvudet ändå. Det är verkligen inte speciellt spännande men all mat behöver ju inte vara det heller. Det kan ju räcka med att det är förbannat gott också tänker jag.

Jag tycker den här maten ska lagas med mycket grädde och ost. Svamp är nödvändigt men det spelar inte så stor roll vad det är för svamp. Morsan lagade det alltid med konserverade champinjoner, det var stort på den tiden. Nu säljs de väl knappt alls?

En viktig sak när man lagar så här pass fet mat är att balansera med lite syra. Det är en ständig käpphäst hos mig och jag är medveten om att jag ofta tjatar om det. I nästan alla recept står det att man ska smaka av med salt och peppar i slutet. Jag vill ofta utöka det med att lägga till socker (ibland) och syra (ofta).

Mer avancerade kycklingrätter

”Jävlar vilken tråkig mat, jag vill ha något mer spännande”, tänker du. Vi är bra på att åbäka oss med mat på Feeders. Här har du fler kycklingrecept, hoppas de är trassliga så det räcker.

”Lägg av med trasslet, jag vill ha husmanskost”, skriker en smutsig bonde från Edsbyn. Vi har saker till dig med din jävla tölp.

Följ oss

Följ oss på Instagram och/eller på Facebook. Där postar vi lite annat emellanåt och lyfter även lite äldre maträtter som behöver luftas igen. Vi svär också.

Ingredienser

6 portioner

1 kg kycklingfilé
smör för stekning
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
200 g svamp (t ex kantareller, trattisar eller champinjoner)
2 dl kraftig kycklingbuljong (har du inte egen så använd en tärning till 2 dl vatten)
5 dl grädde
1 tsk dijon
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
0,5 tsk torkad rosmarin
0,5 tsk torkad timjan
ev. maizenaredning
vitvinsvinäger, salt och svartpeppar för avsmakning
100 g riven ost av lagrad sort (lagrad svecia passar grymt bra)

Gör så här

  1. Salta och peppra kycklingfiléerna runtom och stek i smör i väldigt het panna tills de får fin yta. Lägg sedan undan dem.
  2. Använd samma stekpanna och fräs lök och vitlök på medeltemperatur tills löken blir lite glasartad och mjuk.
  3. Lägg i svampen och fortsätt fräsa tills vattnet från svampen kokat bort och den har lite stekyta.
  4. Lägg över svamp och lökfräs i en kastrull och tillsätt och tillsätt buljong, grädde, dijon, ljus soja, mörk soja och kryddorna. Koka upp och reducera försiktigt ner till ungefär 2/3. Red av med maizena om du vill ha såsen lite tjockare. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
  5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, häll på såsen och skjutsa in i ugnen i 25 minuter på 175°C.
  6. Lägg på osten och gratinera vidare i ungefär 15 minuter eller tills osten smält och fått lite färg. Lägg inte så mycket ost ovanpå filéerna, det är snyggare om man ser dem sticka upp ur såsen. Om du vill kan du kolla tempen inuti kycklingfiléerna med en sticktermometer. De ska ligga på runt 70°C.
  7. Servera med klyftpotatis och ett kraftigt vitt vin, gärna Chardonnay.