Search
Generic filters
Exact matches only

Amok – fantastiska kambodjanska fiskkakor

0
Delningar
MAT

Amok – fantastiska kambodjanska fiskkakor

amok

Det har blivit så mycket kambodjanskt från mig den senaste tiden så till och med jag är less på det. Jag snöar in, läser och lagar en massa, så funkar det jämt. Dagens Amok blir den sista kambodjanska maträtten på ett tag för nu tycker jag att ni har tillräckligt att experimentera med.

Jag har lagat:

En kambodjansk ceviche/råbiff (Lap Khmer).

Grillad (funkar i stekpanna också) squid/tioarmad bläckfisk med det tungavrullande namnet Ang dtray-meuk. Superenkelt och väldigt gott.

En gryta med sidfläsk och ägg – Kaw Sach Chrouk – som jag lagade på vildsvin. Du kan så klart använda sidfläsk från vanlig nasse.

Kycklingwok – Cha Marik Sach Moun – för er som har den exklusiva röda kampotpepparn hemma. Receptet är i det närmaste trivialt och bygger helt på pepparn. Köp kampotpeppar och laga den här rätten för att verkligen testa smaken på pepparn. Jag skrev lite om kampotpeppar här och vill ni fördjupa er så har Serious Eats en längre text publicerad här.

Jag föreslår att du lagar ett par av ovanstående rätter och kanske kompletterar med en enkel kambodjansk gurksallad och ris.

Amok

Idag lagar vi alltså fiskkakor/fiskbullar/fiskburgare. Det är hemskt vanligt att man serverar dem i skålar som man pysslat ihop av bananblad men några såna blad hade inte jag.

Det kommer rinna ut albumin (samma protein som ger det vita som kommer ut ur lax när ni steker det) och kokosmjölk så fundera lite över hur ni vill servera rätten. Jag gjorde en hel del stekexperiment när jag lagade maten och kom fram till att det kändes bra att baka dem i ugnen på en bädd av fräst spenat. De går så klart att steka som burgare också. Gör som ni vill.

Ingredienser

4 små portioner

1 burk kokosgrädde (eller det tjockare lagret längst upp i en burk kokosmjölk som du inte skakat innan du öppnar den)
1 tsk chilipulver
1 röd chili, finhackad
1 citrongräs, väldigt tunt skuret
1 ägg
2 limeblad, torra eller färska, finhackade eller mortlade
500 g fiskfilé, t ex lax eller torsk
salt och svartpeppar (helst kampotpeppar)
rejält med spenat eller babyspenat
neutral olja för stekning

Gör så här

  1. Kasta ner kokosgrädde, chilipulver, färsk chili, citrongräs, ägg och limeblad i en mixer. Kör till en jämn smet. Funkar så klart med stavmixer också.
  2. Lägg ner fisken och dutta några gånger med mixern. Vi vill ha kvar lite hela bitar av fisk. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ in smeten i kylen.
  3. Fräs spenaten och smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg upp spenaten på ett ugnsfast fat och klutta ut smeten.
  5. Grädda i ugnen på 150°C i 30 minuter.
  6. Servera med ris och andra kambodjanska grejer.