Search
Generic filters
Exact matches only

Lap Khmer – Kambodjansk ”råbiff”

5
Delningar
MAT

Lap Khmer – Kambodjansk ”råbiff”

Lap Khmer

Jag vet inte om jag ska beskriva Lap Khmer som en typ av råbiff eller kanske som en ceviche. Köttet är inte tillagat men det är däremot syrat med lime på samma sätt som man gör med fisk och skaldjur i en ceviche. Det förekommer också att man halstrar köttet snabbt innan man rör ihop allt. Vill man flörta lite med det skogstokiga hälsofolket så kan man alltid kalla maten för en sallad. Alla älskar köttsallad.

Jag fick ett litet ryck och lagade kambodjansk mat för ett par veckor sedan. Förutom Lap Khmer lagade jag även Ang dtray-meuk (grillad bläckfisk) och en kambodjansk mangosallad. De recepten dyker upp inom kort.

En stor del av inspirationen kommer härifrån, men jag har modifierat en hel del.

Sugen på mer råbiff? Mia har skrivit en väldigt massa recept på det ämnet och dem hittar du här.

Ingredienser

4 portioner

500 g lövbiff
saft från 3 pressade limefrukter
1 msk neutral olja
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 citrongräs, skuret extremt tunt och mosat mellan fingrarna
1 dl vatten
2 msk asiatisk fisksås
1 msk socker
1 liten rödlök, fint hackad
en rejäl näve brytbönor, lätt kokta och skurna i 2 cm långa bitar
3 salladslökar, skurna i 2 cm långa bitar
2 msk hackad mynta
2 msk hackad thaibasilika (eller vanlig basilika)
2 msk hackad koriander
1 röd chili, finhackad (några ringar sparade för garnering)

Gör så här

  1. Strimla köttet och blanda med limesaften. Låt stå i en kvart.
  2. Rör ner övriga ingredienser utom salladslök, örterna och chilin. Låt stå ytterligare en kvart.
  3. Rör ner det som är kvar och servera direkt.
  4. Drick gärna Singha till maten.