Search
Generic filters
Exact matches only

Risotto på rörhinna

0
Delningar
MAT

Risotto på rörhinna

Vad är nu meningen med livet? För mig är det nog att äta naturen medan jag glor på den tillsammans med de personer jag älskar mest. Vi har en stuga i Hamburgsund och där gör vi just det. Vi tar båten ut till vackra öar och pinnar runt i strandkanten och samlar ätbarheter som rörhinna, räkor, strandkrabbor och annat kul. Sen åker vi hem och lagar till dagens strandfynd.

Mat behöver inte vara så himla krånglig. Särskilt inte efter en lång bra dag utomhus och med riktigt bra råvaror. Som risotto på rörhinna, en enkel och vackert grön risotto smaksatt med havets godaste tång, rörhinna. Risotton smakar hav men inte så där påträngande fiskdiskigt. Eller det beror så klart på hur kraftig fond du använder, och det bestämmer du ju själv. Men sen också att rörhinnan ger en fyllig umamismak som drar åt tryffelhållet utan att skrika strandkant.

Jag föreslår ostron, räkor, friterad tång och annat att lägga ovanpå risotton. Det blir vackert och gott men behöver verkligen inte övergöras. Nöj dig med nåt enkelt som inte kräver ett jäkla pillande och glo ut över havet istället medan du äter.

Mer västkustmat

Feeders instagram finns en händelse som heter Västkusten. Där finns film på rörhinna och en hel del annan västkustmat. Följ oss gärna där!

Ingredienser

2 portioner

1,5 msk olivolja
1 finhackad schalottenlök
1/2 liten fänkål, finhackad
150 g risottoris, jag använde carnaroli
1 dl vitt vin
7 dl varm grönsaks- eller skaldjursfond, inte alltför salt (gärna av strandfynd)
50 g smör med rörhinna, skär i bitar kylskåpskallt och låt stå framme under tillagningen

Till servering

1-2 dl friterad rörhinna
Gärna några musslor eller andra strandfynd
Citronklyftor

Skaldjursfond

1 liter blandade skal av strandkrabba, krabba, räka, hummer, kräfta…
1 dm sockertång (valfritt)
Några msk olja
1 schalottenlök, hackad
2 dillkronor (valfritt)
Vatten så det står över skalen
Salt, försiktigt

Alternativt fond av grönsaker och sockertång

Gör så här

Skaldjursfond

Fonden görs med fördel i förväg. Fräs skalen i olja tills de djupnar i färgen och ser lite rostade ut och doftar gott. Rör i eventuell lök och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig. Häll på vatten och sparsamt med salt. Lägg i eventuella dillkronor och sockertång. Låt koka försiktigt under lock i ungefär en halvtimma men gärna ända upp till en och en halv timma. Häll på mer vatten under tiden om det behövs, så att vattnet står precis ovan skalen. Sila av och reducera tills kanske en halvliter återstår. Ska du frysa in kan du reducera mer av utrymmesskäl och sen späda vid användning.

Friterad rörhinna

Rensa rörhinnan noggrant. Vrid ur så mycket fukt som möjligt och torka sen lite extra med hushållspapper. Blanda eventuellt rörhinnan med ett par matskedar potatismjöl för mer substans, se i så fall till att mjölet täcker så jämnt som möjligt. Fritera små tussar i taget i het olja tills de blir frasiga, tar knappa minuten. Lägg åt sidan tills risotton är klar.

Rörhinna

Strandfynd ovanpå

Innan du gör själva risotton, koka upp fonden. Ge eventuella strandfynd ett hastigt uppkok var sort för sig så de precis blir klara. Musslor och ostron kokas nån minut. Ta bort överskalen på ostronen. Strandsnäckor tar bara nån minut att koka. Kokas de för länge blir det svårt att pilla ut dem ur skalen. Gör detsamma med stora strandkrabbor, men de kräver lite längre koktid, kanske tio minuter. Sätt åt sidan tills risotton är klar. Kyl om du gör långt i förväg, annars varmhåll genom att lägga över aluminiumfolie. Du kan istället välja att koka dem mot slutet när du gör risotton men då istället i lättsaltat vatten eller vitt vin.

Räkor, minikrabbor och eremitkräftor steks oskalade mycket hastigt i ordentligt het olja i samband med att risotton blir klar. De ska bli rosa men inte mycket mer.

Tångräka, sandräka, strandkrabba, eremitkräfta

Risotto

  1. Skölj riset ordentligt för att få bort allt smul. Låt rinna av ordentligt.
  2. Hetta upp en oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i den finhackade löken och fänkålen. Låt steka tills de är genomskinliga och mjuka men inte bruna. Ta upp och lägg i en skål så länge.
  3. Häll i lite mer olja, höj temperaturen och tillsätt riset. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir lättare att röra och ser mattvitt ut.
  4. Häll i vin under omrörning och låt det koka nån minut. Sänk värmen lite och sen kan du börja hälla i lite av fonden så det precis täcker riset. Rör hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite varm fond för att hålla det hela blött.
  5. Efter en kvart börjar du provsmaka och fortsätter med röra, tillsätta fond och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. Tar fonden slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten. När de är klara men med tuggmotstånd tillsätter du eventuellt lite mer vätska till rätt konsistens. Smaka av med salt.
  6. Rör i smöret med rörhinna. Du kan ha lite mindre mängd smör om det inte är så mycket rörhinna i, och lite mer om det är mycket rörhinna.
  7. Häll upp risotton i förvärmda djupa tallrikar. Lägg eventuella strandfynd och friterad rörhinna dekorativt ovanpå. Servera direkt med en citronklyfta och ett passande vin.

Fler goda varianter av risotto

Följ oss gärna på instagram!