Search
Generic filters
Exact matches only

Italiensk kaningryta

4
Delningar
MAT

Italiensk kaningryta

kaningryta

Mitt recept på kaningryta är nästan onödigt då jag gör bra exakt lika som när jag lagar italiensk gryta på tupp. Det finns ändå en poäng med det då jag gissar att det kan förekomma googlingar på kaningryta och då vill jag ju givetvis att man ska hitta till Feeders.

Äta Lille Skutt?

Så Anders äter Lille Skutt? Jajamän. Kanin är alldeles utmärkt mat och hade jag bott på landet så skulle jag definitivt hålla mig med matkaniner. Det är förhållandevis klimatsmart kött, i synnerhet om produktionen sker småskaligt. Gott är det också om man lagar det på rätt sätt. Det finns en liten bismak i kanin som många ser som lite besvärande. Långkokar man dem med många andra smaker så slipper man det där helt.

Det finns en gammal föreställning om att kaninkött ska vara nästan oätligt och måste ligga i mjölk länge men det tycker jag är ren bullshit. Det snacket hör man ju om vilt också. Vi har väl blivit lite larviga tänker jag och skadade av allt meningslöst fläsk- och kycklingkött vi äter som smakar slätstruket och ”barnsligt”.

Jag har en liten tanke på att ha matkaniner på balkongen men jag lyckas inte riktigt förankra idén hos resten av familjen. Vi får se hur det går, men jag tänker inte släppa det än.

Vid medelhavet äts det en massa kanin så då passar det ju fint att använda sig av såna recept. Idag lagas det italienskt men framöver kommer det även dyka upp ett maltesiskt recept på bloggen (kanin är nationalrätt på Malta).

Ett varningens finger gällande kaningryta

Trots att vi ska köra långkok här så vill jag lyfta ett varningens finger för att koka alltför länge. Allt faller isär och de små benen kan vara lite otäcka, i synnerhet revbenen om man använder sadeln i koket. Faktum är att min kaningryta som syns på bilden är kokt lite för länge. Jag hade annat för mig när jag kokade och missade att kolla. Gör inte mitt misstag utan ta av den när köttet fortfarande håller ihop.

Mer italiensk mat

Jajamän, klart vi har en massa italiensk mat på bloggen. Kolla in den här länken.

Ingredienser

4-6 portioner

1 styckad hel kanin
1 liten aubergine, skuren i stora bitar
olivolja
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
2 dl rött vin
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
1 buljongtärning
1 tsk hackad färsk rosmarin
1 tsk hackad färsk salvia
1 tsk hackad färsk timjan
2 msk olivtapenade
1 burk svarta bönor, avrunna
2-3 spetpaprikor, skurna i grova ringar
salt, svartpeppar och honung

Gör så här

  1. Salta och peppra kaninköttet och stek yta på det i en stekpanna med olivolja. Lägg sedan undan.
  2. Salta auberginebitarna ordentligt och lägg dem i ett durkslag att rinna av. Stek dem sedan i massor av olivolja så de får fin yta. Ställ undan.
  3. Hetta upp mer olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök. Tillsätt efter ett tag tomatpurén och fräs vidare i fem minuter.
  4. Häll på vin och reducera ner tills det nästan är torrt. Tillsätt då krossade tomater, lagerblad, buljongtärning och örterna. Låt puttra på svag värme i 15 minuter .
  5. Tillsätt olivtapenade, kanin, auberginebitarna, bönor och paprika. Låt puttra i ytterligare 1-2 timmar. Ha lite koll på kaninen så det inte kokar sönder. Det ska bli mört som satan men inte koka sönder.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar och honung.
  7. Servera med potatismos och ett kraftig rött vin.