Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade pannkakor med het sås

0
Delningar
MAT

Grillade pannkakor med het sås

grillade pannkakor

Det här receptet på grillade pannkakor har jag tidigare publicerat på Bara Riktig Mat, men det var dags att lyfta fram det i ljuset igen. Det är så jäkla gott.

Den här rätten står sig helt själv om man gör en rolig sallad till den. Inspirationen kommer rakt av från Serious Eats och min absoluta favoritmatskribent Kenji. Hans pannkakor drar åt det asiatiska hållet medan min omarbetning känns mer amerikansk. Ni ska definitivt testa Kenjis pannkakor också.

Jag lider dessvärre av glutenintolerans, ni vet sån där riktig diagnosticerad och inte sån som är egenpåhittad av folk som tror att gluten är gift. Det är en stor sorg att inte kunna äta gluten. Allt bröd blir äckligare för mig. ALLT. Jag tvingas därför laga sådana här rätter med glutenfritt mjöl, vilket så klart gör maten lite sämre. Det ska inte ni lida av och inte min familj heller, så därför brukar jag i regel laga två varianter, en lite snuskigare variant till mig och gott till min familj.

Hoppas ni har goda skäl

I receptet skriver jag 5 dl vetemjöl. Skulle någon annan vilja göra era  pannkakor glutenfria så hoppas jag att ni har jävligt goda skäl till det, och om ni gör det så kan ni ersätta vetemjölet med 4 dl mjölmix från Finax. Jag brukar försöka vara tydlig med vilken sort jag använt när jag pratar om glutenfria mjöler eftersom alla är så olika. Min erfarenhet är att Finax nästan alltid är bäst. Jag har smakat en del nya ekologiska varianter men alla jag testat smakar åt helvete för mycket majs för att ersätta vetemjöl.

Såsen jag chansade ihop här blev jättefantastisk. Den är inspirerad av ”buffalo sauce” men här är basen sriracha och jag har petat i lite andra grejer också.

Komplement till grillade pannkakor

Grillsnubbens godaste räkor

Grillad haitisk älgbiff

Porchetta

Jerk Pork Belly

Ingredienser

4 portioner

Pannkakor

5 dl vetemjöl (eller 4 dl Finax mjölmix om du vill ha glutenfritt)
2,5 dl kokande vatten
1 salladslök eller liten knipplök, extremt finhackad
1 näve babyspenat, finhackat
3 dl rinriven manchegoost
salt och svartpeppar

Sås

100 g smör
1 dl sriracha
1 näve färsk koriander, finhackad
2 msk superfinhackad silverlök
1 tsk färskpressad limesaft

Gör så här

Såsen (det är lika bra att börja med den)

  1. Smält smöret och vispa sedan ner srirachan.
  2. Ta av från plattan och rör ner koriander, silverlök och limesaft. Klart! Om du vill kan du värma den innan servering.

Grillade pannkakor

  1. Häll det kokheta vattnet på mjölet och arbeta runt till en deg så gott det går med en sked.
  2. Sen är det dags att ta fram smedhänderna och knåda till en jämn deg. Det är inte brännblåsehett men ändå skapligt varmt. Lägg sedan degen att svalna i en plastpåse i kylen i runt en halvtimma.
  3. Dela sedan degen i fyra lika stora delar. Ta en del och arbeta den mjuk med händerna. Blanda sedan in 2 msk hackad spenat, 2 msk hackad salladslök och 0,5 dl riven manchego. Det är fasen lite bökigt men du fixar det nog.
  4. Platta sedan ut den så gott det går och kavla därefter ut till en platta som är 3-4 mm tjock. Med glutenfritt mjöl är det lite eländigt att hålla ihop kakan, men vanligt mjöl går som en dans. Upprepa med de andra degklumparna och lägg dem på en tallrik med lite bakplåtspapper emellan så är du förberedd för grillningen.
  5. Tänd ordentligt med kol – vi vill ha en varm grill. Du ska också vara beredd på att jobba med locket. Vi grillar direkt över glöden men då pannkakorna penslas med olja så kommer det börja brinna och det vill vi inte, varför elden måste kvävas med locket.
  6. Grilla en pannkaka i taget så det inte blir något skit och du bränner något. Pensla en sida med olivolja och lägg sedan den sidan nedåt på grillen. Pensla direkt på den andra sidan. Grilla nu i ungefär 30-40 sekunder. Håll koll så du inte bränner sidan som är vänd mot glöden. Kom ihåg att ha lock på större delen av tiden. Vänd sedan och grilla lika länge på andra sidan. Sen är det klart. Upprepa på alla pannkakor.
  7. Skär pannkakorna i tårtbitar och servera med såsen.