Search
Generic filters
Exact matches only

Grillsnubbens godaste räkor

0
Delningar
MAT

Grillsnubbens godaste räkor

Grillade räkor på det här viset är enkelt, effektfullt och så himla gott! Och att laga mat med eld är både roligt och spännande. Här höjer jag nivån ännu ett snäpp och flamberar räkorna innan de serveras. Japp, jag häller sprit på dem och eldar själva räkorna. Mucho macho.

Jag är en riktig grillsnubbe. Jag älskar att stå i trädgården och bevaka glöden, inspektera stekytan, känna på köttet, känna doften av röken.

Grillsnubbar är i mina ögon lite orättvist hånade. Hur kan man inte tycka att det trivsamt att laga mat utomhus över eld?! Och utifrån vad jag ser i grillgrupperna på Facebook så är grillen en solklar inkörsport till tyngre matlagning. Först en potatissallad, sen grillad majs, sen fasen rullar det på. Jag blir glad av sånt, folk som lagar mat! Plus att grillsnubbarna i de där grupperna är både hjälpsamma och stöttande vilket är väldigt trevligt när man som jag glatt testar sig fram med en vanlig klotgrill. Då står jag fasen lätt ut med att de – vi! – blir omåttligt uppspelta över en ny termometer ibland, eller talar misstänkt kärleksfullt om sin nya Barbecuetopia Mega-Pitmaster Professional med kontrollpanel som ett rymdskepp.

Men ok, grillade räkor. Det är ju maten det handlar om. Det här är ett snabbt och enkelt sätt att laga till råa räkor på grillen och man behöver ingen avancerad matlagningskunskap för att våga sig på receptet. Det är inte supernoga med exakta mängder eller så. Men stora räkor är lättare att få välgrillade men ändå ordentligt saftiga så välj det framför små rackare.

Du får elda direkt på maten!

Och… man får elda ännu mer än bara kol! Räkorna flamberas på grillen! Lätt och jätteroligt! Särskilt en sen varm augustikväll när det hunnit mörkna. Det enda är att man verkligen ska vara noga att inte elda sig själv. Vill ogärna pekpinna om saker men det här flammar upp snabbt och ordentligt, så om man inte är beredd på det kan det blir väldigt dåligt.

En film på flamberingen (eld!!) finns på Feeders insta. Passa gärna på att följa när du ändå är där!

Det här receptet funkar även fint att göra med fisk, hel eller i portionsbitar, bara man anpassar tillagningen en smula. Marulk, dourade, lax… Eller så gör du istället en dourade med chimichurri på passionsfrukt i panna på grillen och flamberar med rom på samma vis som här. För att det är så himla kul att elda!

Midsommarmat

Det här är förresten en alldeles utmärkt rätt till midsommar! Vi har skrivit ihop ett inlägg med mer bra och hyfsat enkel midsommarmat, för den som vill ha inspiration.

Ingredienser

2-4 beroende på tillbehör

600 g stora råa räkor med skal, s k kungsräkor, alternativt fast fisk
1 msk neutral matolja
100 g smör
2 vitlöksklyftor
3 msk hot sauce
2 msk finhackad körvel (eller dill eller persilja)
Salt efter smak
1 knapp dl pastis
1 citron i klyftor
En näve hackad körvel (eller dill eller persilja)

Gör så här

  1. Smält smöret och rör i hot sauce, riven vitlök och salta efter smak. Låt stå över värmen och hettas upp tills det bubblar helt snabbt och ta sen av värmen och rör i finhackad körvel.
  2. Torka av räkorna med hushållspapper så att skalet är hyfsat torrt. Pensla eventuellt lite neutral olja på skalen. Det är inte nödvändigt men gör det lite lättare att få snygg färg på skalet på kort tid. För räkorna ska inte ligga på grillen länge, då blir de väldigt lätt torra och trista.
  3. Lägg räkorna direkt ovan glöden och grilla två till fem minuter beroende på temperaturen och räkornas storlek. Vänd räkorna nån gång efter halva tiden. Är de små kanske du vill trä dem på dubbla spett först för enklare hantering.
  4. Gå på känn när du avgör hur länge de ska grillas! Grilla hellre räkorna i underkant än i överkant. De ska bli vackert rosa och gärna brynt fläckiga men får inte torrgrillas eller kremeras. Grilla i omgångar vid behov och lägg sen över efter hand i en grilltålig form.
  5. Jag penslade räkorna med smöret vid slutskedet av grillningen men det var nog delvis för att det kändes trevligt att stå där och pensla. Gör som du vill med det, det ryker och har sig lite när fettet droppar ner på glöden.
  6. Ställ formen med räkorna på grillgallret och häll pastis från en liten kopp hyfsat jämnt över räkorna och avsluta med att i en jämn rörelse med rinnande stråle hälla de sista dropparna utanför formen och ner i glöden. Då händer det grejer! Spriten tar eld och sprider sig sekundsnabbt upp i formen och flamberar räkorna. Se för tusan till att inte ha nån kroppsdel, klädesplagg eller lugg ovanför något sprittäckt – i så fall kommer även det flamberas! Jag har för säkerhets skull en ordentlig grillhandske på. Om du även hällt en massa pastis i kocken innan, var då lite extra noga vid det här steget. Brännskador tar fokus från den dramatiska showen.
  7. Låt räkorna brinna klart på grillen. Häll sen kryddsmöret över räkorna och vänd runt dem. Ta dem av värmen, strö över resten av örterna och vänd runt igen. Om du äääälskar sås kan du hälla i en dl grädde också, men det väljer jag bort. Dekorera med några snygga örter och citronklyftor.
  8. Ät som vi gjorde med illgult saffransris och en sallad, eller med ett gott bröd att suga upp sås med.