Search
Generic filters
Exact matches only

Friterad sallad à la tempura

1
Delningar
MAT

Friterad sallad à la tempura

”Jag tar bara en lätt sallad tack.”

Men bra, det här är en sallad som är lätt att göra. Plocka in lite blommor, blad och späda grönsaker från trädgården, doppa i en enkel smet och fritera bara. Voila, din sallad blir till läcker tempura! Doppa sen din sallad i en god dipp eller räksalt och skratta för dig själv, så där som kvinnor gör över sin sallad. Skratta, because you just beat the system!

Tråkigt är fasen inte nyttigt!

Alltför ofta är det allra tristaste som finns såna där lätta fräscha sallader. Lite isberg, likstela majskorn, förfrusen tomat, några underkokta kikärtor och om man har tur en liten hög med urvattnade räkor. Kallt och smakfattigt, olustfyllt ätande under falsk hälsoflagg. Men det finns ju en jäkla massa goda sallader också så klart, som lever och gör folk lyckliga utanför min nidbild. Det här är en sån sallad! En friterad sallad, där varje blad är en smakrik bit tempura med ett tunt krispigt frityrskal, där smaken på grönsakerna verkligen kommer fram och det finns en rimlig chans att bli mätt.

Jag skriver inte så mycket om kvantiteter i det här receptet, mest bara ungefärliga proportioner. Det är bättre att bara plocka ihop det man vill äta, i trädgården eller affären, och göra en omgång smet till tempura och fritera loss. Behövs mer smet? Ja men gör lite mer då, det går supersnabbt.

Rismjöl ger lätt och tunn tempura

Jag använder ofta rismjöl till tempura. Jag använder det inte för att undvika gluten utan för att det ger en lätt och tunn krispig yta som jag tycker är perfekt till tempura. Vetemjöl blir tyngre vilket funkar bra till räkor och andra tjockare saker, men betydligt sämre till tunna blad och skira blommor. Rismjöl brukar finnas hos de vanliga butikskedjorna numer, inte bara i hälsokostbutiker och asiatiska butiker. Så nåt gott har kommit av den allmäna hälsohysteri som är!

Det får bli lite som det blir

Jag älskar min lilla trädgård! Allt i den är ätbart, det mesta gott. Det känns så lyxigt att släntra ut och plocka in vad jag nu känner för att äta. Det växer allt möjligt huller om buller, sånt jag äter mycket av och sånt jag inte har en chans att få smaka om jag inte odlar själv. Som den sydamerikanska tagetes minuta som jag använder mycket i peruansk mat. Eller lustiga små rotknölar av rapunkelklocka och knölvial.

Det mesta i min trädgård är planerat men en del har bara spontant valt att bidra till min mathållning. Som nejlikbroskskivlingarna, de små läckra svamparna i gräsmattan. Och vanlig svinmålla som dyker upp lite här och där, som jag låter stå kvar tills de är stora nog att äta. Godare än spenat! Jag gör friterad sallad lite på samma vis. Vissa saker är planerade, annat bara slumpar sig.

Fler goda sallader

Ingredienser

Smet till tempura

2 dl rismjöl
1 äggula
1,5 dl kolsyrat vatten eller ljus öl
1 isbit

Grönsaker, t ex

 • Milda blad som mangold, basella, målla, spenat, gurkört
 • Kryddiga blad som shungiku (krysantemum), shiso, basilika, mynta, spansk körvel, salvia, anisisop och andra kryddörter
 • Lök som ramslök, luftlök, kaljplök, gräsklöksblommor
 • Blommor av daglilja, zucchini, gurkört
 • Grönsaker som är bäst just nu, t ex ärtskidor, okra, tunna skivor av äpple och rotsaker
 • Tång som blåstång, rörhinna, kelp

Annat gott att ha i tempurasalladen

 • Svamp som nejlikbroskskivling, toppmurkla, enoki
 • Skaldjur som råa räkor, musslor, ostron
 • Kyckling i strimlor

Tentsuyu dippsås

1 dl dashi (japansk buljong, finns pulver många i vanliga affärer)
1 msk mirin
1 msk japansk soja
1 krm socker

Valfri smaksättning: Rostade mortlade sesamfrön, japansk senap, finriven rättika

Gör så här

 1. Blanda ingredienserna till dippen och tillsätt valfri smaksättning, så mycket du tycker blir gott.
 2. Vispa ihop ägg, vatten och en isbit ordentligt med en gaffel. Vispa sen i rismjölet. Det ska bli som grädde eller en rinnig pannkakssmet, och det går utmärkt att justera med lite mer eller mindre rismjöl som du föredrar, beroende på hur tunnt smetlager du gillar. Låt gärna skålen stå i en annan skål med isbitar och vatten, så att smeten håller sig kall.
 3. Lägg blommor, blad och tunna skivor av grönsaker på ett fat. Se till att de är ordentligt torra, särskilt ifall du sköljt dem innan. Fritera först blommor och blad, därefter svamp, lök och sist skaldjur.
 4. Hetta upp olja i kastrull eller fritös till ca 180 grader. Rör om smeten inför varje omgång som ska doppas. Vänd blad och blommor i smeten, några åt gången, och fritera sen i omgångar. Lägg inte ner för mycket i oljan på en gång, särskilt om du använder en vanlig kastrull. Då är det risk att temperaturen sjunker och att krispet uteblir alternativt att grönsakerna hinner bli överkokta.
 5. Låt dem fritera en eller ett par minuter tills tempurasmeten blivit krispig. Hur lång tid det tar varierar beroende på vilken grönsak det är. Ta sen upp dem allt eftersom ur oljan och låt dem rinna av på ett galler eller på hushållspapper.
 6. Sänk temperaturen till ca 170 grader, och fritera lite kraftigare grönsaker, svamp och proteiner på samma vis som ovan.
 7. Lägg upp snyggt på ett fat, som en stor sallad, och dekorera med vackra råa blommor och blad. Servera med t ex tentsuyu dippsås eller räksalt gjort på rostade räkskal och salt som mixats ihop. Ät till öl, som förrätt eller som en del av en större måltid.