Search
Generic filters
Exact matches only

Kålsallad med dragon och syltlök

0
Delningar
MAT

Kålsallad med dragon och syltlök

Kålsallad med olika smaksättningar är otroligt bra som vardagssallad eftersom den ofta bara blir godare av att stå till sig. Den här får sin karaktär av syltlök och en massa färsk dragon och persilja, en otroligt lyckad variant. Bäst gör den sig i en macka med en massa annat gott eller till en bit stekt kött, men den funkar fint till allt möjligt.

Hack hack hack, vänta några timmar, färdigt. Och väldigt gott så klart, annars vore det ju poänglöst!

Romanesco

Exakta mängder av ingredienserna är inte alls så viktigt, höfta och lita till din smak bara. Hur stort är ens ett huvud romanesco eller blomkål? Och syltlök, alla smakar inte lika så olika mängd kan behövas beroende på syrlighet. Det är inte så kinkigt, smaka av och justera bara. Om du inte har färsk dragon, ha i ett par tsk torkad dragon och lite mer persilja istället. Eller välj dragonvinäger istället för rödvinsvinäger. Jag använde hemodlade örtkryddor till salladen på fotot och dragonen var väl inte helt pigg efter snö och frost, så jag hade lite mindre i än jag haft i somras.

Salladen håller sig fint nån vecka om du inte låter den stå framme eller snuskar till den med dålig hygien. Perfekt att göra en stor skål att ha färdig till middag eller matlåda med andra ord.

Förslag till mackor med kålsallad med dragon och syltlök

Ingredienser

1/3 blomkålshuvud
1/2 romanesco
1 sellerstjälk
1 burk syltlök utan lag (3-400 g)
1 msk rödvinsvinäger eller mer
3 msk olivolja
1 dl grovhackad slätbladig persilja
1 dl grov hackad färsk dragon
1 nypa socker
Salt och grovmald svartpeppar efter smak

Gör så här

Grovhacka ingredienserna till salladen. Blanda, krydda och häll på olja och rödvinsvinäger. Smaka av med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger. Vill du ha en viss hetta så passar några färska gröna chilifrukter bra, finhacka dessa i så fall. Rör om ordentligt och låt stå minst sex timmar innan du äter salladen. Det händer mycket med smaken medan salladen står till sig. Smaka av igen med salt och vinäger, eventuellt även en nypa socker. Och kanske mer syltlök om salladen känns för tam.

Exakta mängder är inte så noga. Smaka av och justera efter smak bara. Om du inte har färsk dragon, ha i ett par tsk torkad dragon och lite mer persilja istället. Eller välj dragonvinäger istället för rödvinsvinäger.

Sugen på mer matig vintersallad?