Search
Generic filters
Exact matches only

Macka med lövbiff och dragonsallad

0
Delningar
MAT

Macka med lövbiff och dragonsallad

– Ja hej, det är NN, lärare i 3B på…
– Vad har hänt?!
– Det är ingen fara men din dotter klagar på ont i halsen och har nog börjat få feber. Och nyss fick hon ett ordentligt näsblod och…
– Jag kommer.
– Dröjer det lång tid tror du..?

Det där jäkla samtalet som man får då och då. Härom dagen fick jag det igen, precis innan jag drog på sen lunch. Det var bara att stänga ner mejlen, skriva VAB på whiteboarden och pallra mig från jobbet fortast möjligt.

Katten Figgehn kröp ner hos dottern.

Dotter nedbäddad i soffan med en filt över sig och en katt och ett paket näsdukar invid. Nedsläckt vardagsrum. Nån sorts lugn men ”mamma, kan du sitta vid mig”. Klockan är två och ännu inte någon lunch i magen och verkligen inte läge för ett matlagningsprojekt. Det är då man ska komma ihåg att man har lövbiff hemma och den där bunken med sallad i kylskåpet. Fem minuter senare hugger jag in på min macka med lövbiff i soffan bredvid ungen.

Kort om ingredienserna

Brödet först och främst, välj nåt du gillar men gärna skivor av ett surdegsbröd som är lite segare i konsistensen så det håller ihop bra. Det är i och för sig gott med bulliga bröd med knaprig skorpa men det kan vara ett jäkla bök att äta ibland som macka.

Och mackan, den kan du äta antingen nygjord och ljummen eller så grillar du på den i ett mackjärn. Det blir gott oavsett så här talar vi tycke och smak bara. Extra fancy blir det om du brer på lite majonnäs även på yttersidan av brödet innan du grillar.

Kålsallad med dragon och syltlök

En eller två skivor lövbiff i mackan? Det beror dels på hunger och brödstorlek så klart, men även på om du tänker äta mackan grillad eller inte. En ogrillad macka kan bli godare med lite mer kött eftersom den håller värmen lite bättre, medan en grillad klarar sig med en mindre mängd kött.

Fler svingoda mackor

Ingredienser

Bröd, helst skivor av ett aningen segt vitt surdegsbörd
Lövbiff, 1-2 skivor per person
Smält smör
Dijonsenap
Mozzarella
Kålsallad med dragon och syltlök
Majonnäs

Gör så här

  1. Bred majonnäs på insidan av brödet, inte för snålt. Bred även ett tunt lager på utsidan av brödet om du tänker grilla mackan.
  2. Lägg på några skivor mozzarella i botten av brödet.
  3. Salta och peppra råbiffarna på båda sidor och låt stå en kvart. Smält några msk smör och rör ut det med lite dijonsenap, kanske 2 tsk senap till 4 msk smör. Pensla lövbiffen med dijonsmöret. Hetta upp en torr stekpanna så osande hett det bara är möjligt och stek sen biffarna kortkort på båda sidor. Det räcker alltså med max en halvminut per sida om pannan är het nog. Lassa upp köttet ovanpå mozzarellan.
  4. Skeda sen över kålsalladen och lägg på ovansidan av brödet och kläm ihop mackan lite så den inte ramlar isär så lätt. Grilla mackan om du vill.
  5. Om du är bekymrad över hur mackan ska hålla ihop medan du äter den, linda in hela mackan i smörpapper och vik in pappret på båda kortsidorna, alltså de macksidor som blir botten när du håller mackan för att äta. Kapa sen mackan på mitten genom papper och allt så att du får två helt smörgåspappersklädda mackor bortsett från vid snittytorna. Ät mackorna från snittytorna och vik undan pappret efter hand.

Ok, den där beskrivningen av mackpappret blev snudd på som Instruktion i att gå uppför en trappa ur Kronoper och famer av Julio Cortázar. Ja himmel. Men den får stå kvar.