Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade isterband på thai

0
Delningar
MAT

Grillade isterband på thai

Om det är nåt jag verkligen gillar så är det att ta kul genvägar till andra matkulturer, och att hitta smarta genvägar i vardagen! Som att med enkla medel göra om en färdig ärtsoppa till en indisk dal eller sno ihop en grillad salsa verde på rabarber istället för att jaga tomatillos, eller rabarber på thai. Eller som denna kombination, syrliga isterband på thai!

Bättre med smarta genvägar än inte alls!

Ibland är genvägarna enda rimliga sättet att kunna äta viss mat. Allt finns inte så lätt att tillgå helt enkelt. Ibland är de tidsbesparande. Ibland bara himla goda och roliga med en extra liten twist. Denna rätt är all of the above.

Kryddörter, gurka och rabarber

Jag älskar thaimat och i synnerhet thailändskt mjölksyrat kött och korv serverat med färsk ingefära, chilli, örter och goda heta dippsåser. Men det är inte alla som kladdar in rått fläsk och hemgjord korv i ris- och kryddgegga och mjölksyrar på köksbänken. Jag gör det, men inte ens jag ger mig på det till vardags. Jag älskar också att grilla. Och jag älskar att skörda de grönsaker som är i säsong och försöka hålla mig till dem.

Köp – eller tillverka! – syrliga isterband. Jag gillar i alla fall de riktigt syrliga, men även andra fungerar så klart bra om det är vad man föredrar. Köp eller skörda färska grönsaker, sallatsblad och kryddörter. Gör en thailändsk dippsås eller två, strimla färsk ingefära fint. Sen är det bara att grilla på isterbanden. Var och en gör munsbitar av ingredienserna, dippar och petar i sig. Det är informell mat. Och det är på allvar så himla jäkla gott!

Figgehn, katten alltså, tycker isterbandet doftar gott

Välj av vad som finns tillgängligt

Jag använder olika grönsaker och kryddor varje gång jag gör detta beroende på vad som finns tillgängligt. Jag vill gärna ha trevligt knapriga och saftigt frasiga grönsaker, inte för blött och mosigt. Och det där med genvägar. Istället för en massa spännande beresta grönsaker så använder jag t ex gurka och vanlig rå svensk rabarber. Sval isbergssallat blir också gott. Kryddörterna är hemodlade. Koriander eller annan ört med liknande smak och mynta har jag alltid med, gärna även nån sorts grön lök.

Sugen på mer thaimat? Här finns Feeders samlingssida!

Ingredienser

Gör så här

  1. Gör dippsåserna i förväg.
  2. Skär upp grönsaker och kryddor i lätthanterliga bitar, tänk att de ska rymmas i en munsbit med en bit korv. Bilden visar proportionerna kött/grönsaker ganska bra. Hellre lite för mycket än för lite, och var inte rädd för kryddörterna. De olika kraftiga smakerna balanserar upp varandra.
  3. Grilla korven direkt över glöden. Skär upp och servera med tillbehören. Var och en plockar ihop sina egna munsbitar, dippar och langar direkt in i munnen. Och häller i sig flamskyddsmedel i form av öl eller vad svalt man nu föredrar.

Vietnamesisk koriander i min trädgård