Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad thailändsk dipp, nam prik num

0
Delningar
MAT

Grillad thailändsk dipp, nam prik num

Thailändsk mat är så otroligt mycket mer än söt kokosvälling på lunchbuffé i Uppsala! För dryga året sen hade jag lyxen att delta i en middag med genuin thailändsk mat lagad av två kunniga och skickliga kockar. Herrejäklar så gott det var! En massa olika rätter där min favorit var grillat mjölksyrat fläsk med tre olika makalöst goda dippsåser med olika karaktär, färsk ingefära och färsk chili. Det här receptet är en efterapning av nam prik num, grillad thailändsk dipp, som var en av såserna.

Jag minns att middagen hölls samma dag som prideparaden vilket gjorde det lite bökigt att ta sig till middagen. Jag pinnade helt enkelt med i pridetåget en bit på vägen och avvek när jag kommit i höjd med restaurangen. Folkvimmel, musik, het sol.. Och skavsår eftersom jag dragit på mig snyggskor till min ännu snyggare svala blå klänning med ett glaciärtäckt berg på. En i alla avseenden het Mia landade till slut lycklig på en ännu hetare middag. Sånt som hände i livet innan corona.

Heta grönsaker på väg att förvandlas till het dipp

Dippen är baserad på grön chili och kan användas som tillbehör till lite allt möjligt. Särskilt nu under sommaren då man gärna grillar (fast många av oss förstås begriper att grilla året om) och har gott om färska grönsaker och kryddörter.

Servera grillad thailändsk dipp med ris, råa grönsaker, ägg, grillat kött, friterad fläsksvål eller vad du nu känner för, eller som tillbehör till andra rätter. Jag älskar den här dippen med grillat isterband, färska grönsaker, rå strimlad ingefära och diverse kryddörter som koriander och mynta. Jag serverar gärna ytterligare nån dipp till, t ex thailändsk jordnötsdipp.

Ingredienser

5-6 heta gröna chilifrukter
5 vitlöksklyftor, oskalade
2-4 schalottenlökar beroende på storlek (de thailändska är små), oskalade
2 tsk thailändsk shrimp paste alternativt fisksås
2 tsk neutral matolja
1 näve koriander, grovhackad
2 tsk limejuice
1 nypa palmsocker, valfritt
Salt eller fisksås efter smak

Gör så här

  1. Använd helst en grill men om du inte har tillgång till det, grilla på hög värme i en vanlig ugn. Grilla lök, vitlök och chili hela direkt över glöden. Enklast är att först trä upp dem på blötlagda bambuspett så de är lätta att hantera på gallret och inte trillar emellan. Grilla tills de är delvis svartnade på utsidan och mjuka inuti. Vänd då och då och se till att de inte bränns alldeles. Det tar kanske fem minuter för vitlök och lök beroende på storlek, och lite längre för chilin.
  2. Lägg chilin att svalna till hanterbarhet i en skål under plastfolie. Det gör det lättare att ta bort skalet på dem sen. Skala lök och vitlök. Ta bort det brända skalet från chilin och ta ur kärnhuset.
  3. Lägg grönsakerna i en stor mortel. Mixer fungerar men det är svårt att få samma fina textur. Tillsätt koriander och en nypa salt och stöt innehållet några minuter tills det är en sammanhängande men ganska grov röra.
  4. I en liten panna, hetta upp oljan. Lägg i shrimp paste och låt fräsa tills det doftar medan du mosar runt med en liten sked, nån knapp minut bara. Skrapa över innehållet i pannan till morteln. Eller så väljer du fisksås istället och då behövs ingen upphettning. Tillsätt även limejuice till dippen i morteln och rör i. Smaka av med salt eller fisksås och eventuellt palmsocker och mer lime efter smak.
  5. Servera med ris, råa grönsaker, ägg, grillat kött, friterad fläsksvål eller vad du nu känner för, eller som tillbehör till andra rätter.

Stöt i mortel till önskad konsistens