Search
Generic filters
Exact matches only

Thailändsk jordnötsdipp

1
Delningar
MAT

Thailändsk jordnötsdipp

Klockan är 23:30 och jag borde ha lagt mig. Men jag står vid kylskåpet och lassar upp skedvis av tungslaktande het thailändsk jordnötsdipp på ett överblivet kokt ägg. Det går ju inte att låta bli!

Är dippen thailändsk? Ja, jag tror det även om jag inte kan ta gift på autenticiteten. Jag har ätit och läst en massa liknande recept av det som blivit min variant. Denna jordnötsdipp är i alla fall jättegod och jag tycker det räcker utmärkt.

Dippen är lätt att göra. Man mortlar och steker en massa ingredienser bara. Inga särskilt svåra ingredienser och om det är nåt man saknar går nog det mesta att byta ut utan att dippen blir äcklig. Citrongräs och limeblad ger en speciell karaktär men om man inte får tag på det så funkar det rätt bra att använda rivet limeskal som smaksättare istället. Och fasen, tom morteln är utbytbar mot en mixer!

Mortla som fasen!

Dippen serveras antingen som en egen liten rätt med grönsaker och grillat kött att dippa, med isterband, eller som tillbehör till en eller flera andra rätter. Eller att lassa på ägghalvor till frukost! Eller bred rikligt i en baguette och vräk på rå lök, kryddörter, blad och andra grönsaker och nån sorts protein som stekt ägg, kött, friterad tofu. Sinnessjukt gott!

Inte bara jordnötsdipp

Ingredienser

2 dl orostade eller rostade jordnötter
5-6 heta röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 stjälk citrongräs
2-3 schalottenlökar
2 limeblad (alternativt skalrasp av en lime)
1 tsk salt
3 msk neutral matolja
1,5 msk tomatpuré
6 goda körsbärstomater
1 nypa socker, jag tog palmsocker
1 msk fisksås
1 msk limejuice
1 msk färsk koriander

Gör så här

  1. Mixa de jordnötterna grovt. De kan vara rostade eller inte. De ska inte bli till ett fint smul, än mindre jordnötssmör, utan snarare grovhackade. Det blir lite olika storlekar på bitarna, från fint pulver till identifierbara bitar, det är bara bra.
  2. Skär chilifrukter (med eller utan innanmäte kvar beroende på önskad hetta), vitlök, schalottenlök och citrongräs i mindre bitar. I en stor mortel, stöt bitarna, limeblad och salt. Det ska mosas ihop till en currypasta men behöver inte bli slätt. Alternativt mixa alltihop.
  3. Hetta upp oljan till medelvärme i en liten panna. Tillsätt jordnötterna och rosta dem under omrörning tills de blir gyllene. Se till att de inte bränns! Det tar några minuter, lite olika lång tid beroende på om de redan är rostade, då ska de mest värmas upp, eller om de är orostade i utgångsläget.
  4. Tillsätt den mortlade röran och tomatpurén, och stek på medelvärme under omrörning i några minuter. Tillsätt därefter tomaterna i halvor, en nypa socker och ett par matskedar vatten och fortsätt stek under omrörning. Det ska inte bränna fast i botten. Fortsätt röra i kanske fem minuter medan tomaterna löses upp i massan. Tryck gärna med baksidan av sleven för att hjälpa tomaterna att mosas ihop. Tillsätt mer vatten vid behov, det ska varken brännas eller bli torrt. Om det verkar behövas mer olja, tillsätt även det.
  5. När massan är hyfsat slät och verkar färdig, tillsätt fisksås, limejuice, hackad koriander och smaka av med salt och socker. Om dippen är för tam, förstärk gärna med nån chilisås. Egentligen är det bäst om man provsmakar lite under resans gång så att man kan justera hettan redan tidigare med lite mer finhackad chili eller vad man nu föredrar. Justera även konsistensen med lite vatten om det behövs.
  6. Lägg upp i en skål och servera antingen som en egen liten rätt med grönsaker och kött att dippa, eller som tillbehör till en eller flera andra rätter.