Search
Generic filters
Exact matches only

Brödbollar och varm ostdipp med öl

0
Delningar
MAT

Brödbollar och varm ostdipp med öl

Jag och Anders var lite på krigsstigen mot späkande alt health-dieter som ska göra en vacker, frisk och fettfri härom dagen. Som snyggbrudarna på insta! Eller det är vi varje dag i och för sig, mat ska inte serveras med en side order skuld och hittepåmedicin. Men ibland bubblar känslorna till lite extra och då väller det ut som lava – eller en het skoningslös ostdipp – över twitter eller vad som nu råkar ligga närmst.

Brödbollar med ostdipp är ändå ingen motreaktion mot hokus pokus-mat och svältkost. Det är samtidigt inte ”syndigt gott” och kräver en mils löpning och motsvarande mängd dåligt samvete. Inte heller är det ett försök till motoffensiv mha frosseri. Det är bara en väldigt trevlig, värmande och enormt god rätt att dela med familjen eller några kompisar i tv-soffan. Mat som stryker själen medhårs. Bröd, ost, öl, helgkvällens heliga treenighet!

Det är kanske lite småbökigt att baka men inte mycket värre än vanliga frallor, bara ett extra moment egentligen, kokningen. Men risken att misslyckas är väldigt liten. Resultet blir väldigt gott, något liknande pretzels med en subtil ton av öl. Den som inte ids baka väljer förstås bara nåt annat att doppa i min goda och lättgjorda ostdipp. Köpebröd, råa grönsaksstavar, tortillachips…

Drypande ostporr

Själva dippen är inte mycket att orda om. Gör en enkel sås, smaksätt, smält i ost bara. Det går utmärkt att modifiera smaksättningen eller använda en annan ost, tänk på att det är nån som smälter hyfsat bara.

Imorgon natt är det förresten super bowl (wikipedia), missa inte det om du gillar football eller soffhäng med en massa svingoda snacks och slafsmat!

Ingredienser

Brödbollar med öl

33 cl ljus öl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk smält smör eller matolja
1/2 paket jäst
6-7 dl vetemjöl
2 l vatten
1 dl bakpulver
1 ägg + 1 msk vatten
Grovt salt av nån sort

Ostdipp med öl

2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta
2,5 dl mjölk
1,5 dl öl, jag använde samma ljusa som i brödet
1 nypa salt
1 krm rökt paprikapulver, söt eller het
1 tsk worchesterchiresås
1 tsk hot sauce, jag använde Frank’s
0,5 tsk dijonsenap
150-200 g riven cheddar
1 paket amerikansk cheddar i skivor (valfritt)

Gör så här

Brödbollar med öl

 1. Blanda öl, salt, socker, smält smör och smulad jäst i en bunke. Rör tills allt löser sig.
 2. Tillsätt fem dl vetemjöl och vispa med degkrokar i några minuter. Tillsätt en dl till och fortsätt vispa degen. Om det behövs, arbeta in ytterligare en dl mjöl med degkrokarna. Degen ska arbetas ihop till en boll som släpper från bunkens kanter.
 3. Degen arbetas med degkrokar tills den blir en boll som släpper från bunkens kanter.


 4. Ställ degen att jäsa under duk. Det tar ungefär en timme för degen att nå runt dubbel storlek.
 5. Värm ugnen till 250 grader. Olja en bricka lätt. Lägg bakplåtspapper på en plåt, troligen behövs två. Koka upp två liter vatten med bakpulver. Det ska koka ordentligt.
 6. Forma ungefär valnötsstora bitar av degen och lägg på den oljade brickan. Koka sen 7-8 i taget, beroende på hur stor kastrull du har. Låt bollarna koka ganska exakt en minut och ta sedan upp dem med en hålslev. Lägg dem på ett fat med en handduk eller några lager hushållspapper så de får rinna av innan de läggs på plåten. De kan ligga ganska tätt för de jäser inte upp så värst mycket mer under gräddningen.
 7. Pensla degbollarna med lätt vispat ägg och vatten och strö över lite salt. Helst s k kosher salt, såna där lite grövre korn som till pretzels, men flingsalt eller vanligt salt går också bra. Ta inte för mycket så det blir alldeles för salt bara.
 8. Grädda i 250 grader het ugn i ca 15 minuter. Det beror på ugn och storlek på bollarna exakt hur lång tid det tar, men bröden ska bli vackert gyllenbruna.
 9. Servera bröden varma med varm ostdipp.

Ostdipp med öl

 1. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa i vetemjöl och låt fräsa några minuter under omrörning. Rör i tunnskivad vitlök som får fräsa med en minut eller så.
 2. Rör i mjölken lite i taget och vispa så det inte blir klumpar. Låt koka upp och koka lätt på medelvärme några minuter, under omrörning så det inte bränns i botten. Vispa i öl, en nypa salt, worchesterchiresås och rökt paprikapulver och låt koka upp.
 3. Smaksätt med hot sauce och dijonsenap. Smaka av och ha i mer av smaksättningarna om du vill.
 4. Ta kastrullen från plattan. Rör i den rivna osten och de amerikanska cheddarskivorna. Koka inte upp såsen igen och rör inte heller för mycket.
 5. Häll upp dippen i värmda skålar och doppa ölbrödet i. Det är jättegott även med annat bröd, grönsaksstavar, kokt potatis, tortillachips…