Search
Generic filters
Exact matches only

Thaitorsk

0
Delningar
MAT

Thaitorsk

thaitorsk

Jag inser att det är hemskt mycket thai på Feeders just nu men det är dessvärre inget som går att göra något åt. Både jag och Mia är fullständigt luststyrda när det kommer till mat och det som intresserar oss för tillfället är det vi lagar. Nu är vi tydligen mest intresserad av Ostasien och från mig blir det lite thaitorsk.

Jag ska vara tydlig med att det här nog snarare är en thaiinspirerad rätt än någon renodlad och autentisk historia. Jag tog mycket inspiration från det här receptet men ändrade en hel del, främst i utförandet.

Min thaitorsk kan serveras som en liten soppa som är utmärkt som en förrätt i en lite större asiatisk middag. Den går också att servera med ris och stå för sig själv, man gör som man vill.

Jag skaffade för övrigt en enkel uppställning för att woka utomhus i stugan. En billig brännare från Jula och en billig kolstålswok har förgyllt min semester jättemycket och det är så klart också en av anledningarna till att det blivit mycket asiatiskt i sommar. Det kommer en lite längre bloggpost om det inom kort, alla borde ha möjlighet att woka.

Inte bara thaitorsk

Vi har som jag påpekade ovan många fler thairecept på Feeders. Här finns vårt arkiv.

Ingredienser

4

500 g torsk eller liknande vit fisk, delad i portionsbitar
2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 msk finhackad ingefära
1 röd chili, skivad
2 burkar kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
1 citrongräs, fint skuren
2 limeblad, hackade
1 msk fisksås
3 salladslökar
saft från en lime
en bunt koriander (mängden är inte så noga)
en bunt basilika, helst thai (mängden är inte så noga)
salt, svartpeppar och socker

Gör så här

  1. Klappa in fisken med en blandning av saltet och sockret. Ställ in i kylen. Detta snabbrimmar fisken och gör den lite fastare i köttet.
  2. Hetta upp oljan till medeltemperatur i en wok eller stekpanna och fräs försiktigt vitlök, ingefära och chili. De ska inte ta färg så fortsätt bara tills vitlöken börjar bli transparent.
  3. Tillsätt kokosmjölk, fiskbuljong, citrongräs, limeblad, fisksås och salladslökar, hälften av limesaften och alla stjälkarna från koriander och basilika. Låt nu detta puttra försiktigt under 30-60 minuter. Späd med vatten om buljongen blir för tjock.
  4. Sila buljongen och smaka av med salt.
  5. Låt nu buljongen sjuda hemskt försiktigt och lägg ner fisken. Efter ungefär 5 minuter är den klar (ingen blir lycklig av överlagad torsk).
  6. Servera fisken i en djuptallrik och häll på buljongen. Garnera med koriander, basilika, lite strimlad salladslök och chili. Ät som den är eller servera med ris för en lite matigare rätt.