Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklinglårfilé med fantastisk potatissallad

0
Delningar
MAT

Kycklinglårfilé med fantastisk potatissallad

Kycklinglårfilé

Äntligen lust att laga mat och blogga igen! Orken och lusten har inte riktigt funnits under ett par månader och så blir det ibland för mig. Visst har jag lagat mat ändå men det har varit halvhjärtat (med mina mått mätt). Idag skriver jag i alla fall om en rätt som jag lagade för ett par veckor sedan, kycklinglårfilé med en helt otroligt god potatissallad.

Kycklinglårfilé

Nu måste jag ta bladet från munnen i den här frågan. Hur många gånger har vi inte sett folk (gubbar!) i Facebookgrupper rent tvångsmässigt kommentera nyare namn på styckdetaljer? Runt 40000 miljarder gånger måste det i alla fall vara va?

”Det finns inget som heter ytterfilé.”

”Kycklingen har ingen filé.”

”Kycklinglår kan aldrig göras till filé.”

Jag är så innerligt trött på det där. Visst har man kanske rätt i sak men vem fan bryr sig? Regel 1A i kommunikation är att få den man kommunicerar med att förstå. Folk förstår kycklingfilé och kycklinglårfilé. Alla vet vad som menas med det.

Vad är det ens som gör att de där människorna känner sig tvungna att påpeka det. Det är lite som den där förbannade trikinfrågan. Andas om vildsvin på Facebook och nån plattskalle måste genast dit och fråga om köttet är trikintestat. Ägnar de hela dagarna åt att hitta sånt och sen kommentera det. Sköt dig själv och skit i andra. Att alltid ifrågasätta och suga lusten ur folk är förjävla deppigt, men nu har jag sagt mitt och vill prata jättegod mat istället.

Vår!

Det börjar på allvar bli vår ute och det kräver mat som passar på våren. Härlig kyckling med sparris och potatissallad, blir det mer vår än så?

Jag älskar potatis på alla sätt och vis och just potatissallad är alltid en favorit. De end jag inte är så förtjust i är de där så kallade ”franska potatissalladerna” som består av nåt blött och ljummet krafs med dålig vinäger och dijonsenap. Nej det kan ni ha för er själva.

Dagens potatissallad är inspirerad av Crambys (vet inte alls om det är hans från början) Poblanopotatissallad men smakerna är helt annorlunda. Inspirationen består i att potatisen steks innan den blandas med en krämig god röra och sen serveras den ljummen. Den här kommer göras till allt möjligt i sommar.

Mer kyckling på Feeders

Vi har massor av kycklingrecept på Feeders. Gå in här och botanisera.

Ingredienser

4 portioner

Kycklingen

4 kycklinglårfiléer med skinn
salt och svartpeppar
1 msk flytande honung
0,5 dl ljus soja
1 msk citronsaft
0,5 dl neutral olja
1 msk sesamolja
1 msk senap (jag tycker Slotts Original passar hemskt bra)
2 msk smör för stekning

Potatissallad

500 g bra fast potatis (sköljda men inte skalade)
smör för stekning
3 msk creme fraiche
3 msk philadelphiaost
2 salladslökar, skurna i tunna ringar
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
salt och bra svartpeppar

Övrigt

ett knippe sparris, kokt med en klick smör
blandad bladsallad

Gör så här

Kycklingen

  1. Blanda allt utom kycklingen och häll i en påse. Tjonga ner kycklingbitarna och låt ligga i marinaden i en halvtimma i kylen.
  2. Stek sedan kycklingen i smör i en stekpanna på ganska hög temperatur. Det är smart att använda en bra sticktermometer och kolla tempen på fågeln emellanåt. När den är 70°C är den klar. Slå in i ett foliepaket och låt den vila tills potatissalladen är klar.
  3. Reducera ihop marinaden till ungefär hälften.

Potatissallad

  1. Koka potatisen och skär den sen i ganska stora bitar när den har svalnat.
  2. Stek potatisen i smör tills den har fin yta.
  3. Rör ihop övriga ingredienser och rör försiktigt ner potatisen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

  1. Skär upp kycklinglårfiléerna men passa så du inte pajar skinnet.
  2. Servera potatissallad, sparris, kyckling och häll över den reducerade marinaden.
  3. Det är hemskt gott med ett lite smörigt Chardonnay till käket.