Search
Generic filters
Exact matches only

Slay thy neighbor, gin sour om försommaren

1
Delningar
MAT

Slay thy neighbor, gin sour om försommaren

En av de första ljumma sommarkvällarna. Själen tinar, grannskapet vaknar till liv. Mjuk varm sol i trädgården, doftande syren och jag

IM FREE LIKE A FLYING DEMON!!

Ok. När man bor i stan är det inte riktigt samma loja lugn som på landet, det är en del i paketet. Man bor inpå varandra och det kräver ett mått av ömsesig hänsyn och tålamod. Och då är det ju tur att man är en hyfsat godmodig typ som tycker om sorlet och bruset och kan njuta av solnedgången även fast

This, this is the way
This is the way I want to live
I’m going through changes
THIS IS THE WAY I WANT TO LIVE

Var var jag nu, jag tänkte nåt nyss..?

Doften av blommande syren, bland det ljuvligaste!

Jo just. Men ibland är det ändå skönt att sitta och småprata i lugn och ro eller bara låta de egna tankarna få

HAN GREP OM HENNES HETA LÅR OCH FÖRDE SITT BULTANDE SKREV MOT HENNES FLÄMTANDE KROPP, SOM VAR FÖRVÅNANDE SLANK FÖR HENNES ÅLDER, OCH LÄT SEN SIN TUNGA…

Ah, granntanten ligger ute och solar igen ja. Och ljudboksuppläsaren är vänlig nog att prata så HÖGT att alla grannar hör.

Nån som spelar E-type i kvällssolen. Nästan som charter

Men det är trevligt ändå. Människan är en social varelse och det är fint att märka att man har liv ikring sig. Doft av grill, sorl i bakgrunden. Jag älskar det! Så när man hör morgonens första Pssssscht! från långburken på andra sidan staketet är det ändå ganska mysigt. Det är liv, det är fest! Vad gör väl en viss generositet med volymen?

VANDRAREN HAR INGENSTANS ATT GÅ NÄR HAN KOMMIT FRAM TILL SLUUUTET

Som förra sommaren när jag och familjen satt ute och åt lunch i solen. Mamma hälsade på, ungarna var glada. Jag hade gjort lertallrikasill, den första färskpotatisen från trädgåden. Men vänta… fan, grannens kompis… ”Mamma, vad gör han?? Han kräks mot staketet!! Mamma det stänkte på mig!!!”

WHERE DID YOU COME FROM, WHERE DID YOU GO?
WHERE DID YOU COME FROM COTTON-EYE JOE?

Jag gav upp

Ibland måste man bara fly, dra med ungarna på promenad eller årets första badutflykt. Eller ta sin somriga lilla kvällsdrink och sätta sig vid lekparken en bit bort i lugn och ro. En gin sour, fast med rå rabarberjuice istället för citron. Med smak av syrenerna som blommar på gården. Försommar.

Ingredienser

1 glas

5 cl gin
2 cl syrensirap
3 cl rabarberjuice (eventuellt mer beroende på hur syrlig rabarbern är)
1 äggvita
Hat

Syrensirap

2 dl socker
2 dl vatten
3-4 dl doftande syrenblommor
Eventuellt 15 blåbär för färg

Rabarberjuice

Ett par stjälkar rabarber
En mixerstav
Finmaskig sil eller saftduk

Gör så här

Syrensirap

Koka upp vatten och socker tills det blivit en sirap, fem minuter kanske. Låt svalna. Häll sirapen över några deciliter lila doftande syrenblom och eventuellt några blåbär för färgens skull (jag hittade inga i frysen den här gången). Se till att inga gröna växtdelar kommer med, de påverkar smaken. Låt det stå och dra i kylskåp över natten och sila sen av och häll upp på flaska.

Rabarberjuice

Dela ett par stjälkar oskalad rabarber i grova bitar. Snyggast blir det med vackert röd rabarber. Gå loss på rabarbern med mixerstaven och låt våldet få kraft av det tillfälligt uppblossande hatet du känner mot grannen och ”musiken” som dånar sönder din fina lilla trädgård. (Jag förmodar en sån där juicepress är ännu bättre, men en sån har jag inte.) När rabarbern är mixad, sila den genom en finmaskig sil, saftduk eller kanske ett kaffefilter. Ju finmaskigare, desto klarare blir juicen.

Slay thy neighbor

Häll gin, rabarberjuice, syrensirap och en äggvita i en shaker. Skaka som tusan i en minut. Det ska bli ordentligt skummigt. Häll i en näve is och skaka en halvminut till så drinken blir kall. Sila över i ett coupeglas och dekorera med några syrenblommor.

Har du också grannar? Här finns fler sätt att bli full. Och så lite snacks till drinken: