Search
Generic filters
Exact matches only

Vildsvinswok med sparrissallat

0
Delningar
MAT

Vildsvinswok med sparrissallat

Det här är en hyfsat enkel och otroligt god rätt jag brukar göra nån gång ibland. Helst med vildsvin när jag har tillgång till det men annars med vanligt fläsk. Jag brukar variera den även beroende på om jag har fått tag på sparrissallat eller inte, och i chilistyrka beroende på middagssällskapet. Jag tror att jag från början plockade upp rätten från den utmärkta bloggen The woks of life.

Tre strimlade ingredienser

Rätten är ganska rakt på sak, tre huvudingredienser som strimlas i lika stora strimlor och snabbt wokas ihop med en sås. Det får gärna vara ungefär lika mycket av vardera.

Sparrissallat / celtuce i butik

Känner ni till sparrissallat, eller celtuce som den också kallas? Det är en sorts sallat som får kraftiga köttiga stjälkar som man skalar och strimlar. Den är inte ett dugg lik sparris, snarare påminner den om gurka fast med en frisk sallatssmak. Helt perfekt i wokrätter för den fina spröda konsistensen. Det går bra att byta ut sparrissallat mot bambu även om det inte blir likadant. Blekselleri blir också gott men eftersom det smakar så tydligt av selleri så blir känslan en annan.

Strimlad sparrissallat och skogsöron

Skogsöron är en sorts trädsvamp med kul broskig nästan knaprig konsistens och i stort sett ingen smak alls. Den är vanlig i kinesiska rätter just för konsistensen den tillför. Oftast finns den att få tag på torkad, och i den här rätten blir det enklast att använda den färdigstrimlade varianten.

Fläsket i den här rätten, oavsett om man använder vildsvin eller vanligt fläsk, ska strimlas tunt. För att lyckas med köttet och även sallaten behövs främst en vass kniv men det kan även hjälpa att frysa in fläsket i några timmar innan man skär det. Det ska inte bli djupfryst utan mest bara mindre sladdrigt så det blir enklare att hantera.

Fläskstrimlorna blandas med smaksättningen

När man lagar en kinesisk måltid vill man gärna ha flera rätter som alla vid bordet delar. Sök gärna i Feeders receptarkiv för kinesisk mat efter rätter som kan passa att servera till.

Ingredienser

4 portioner

Marinerat fläsk

300 g vildsvin eller fläsk (bog, stek eller liknande)
2 tsk neutral matolja
2 tsk Shaoxingvin
2 tsk ljus soja
1 tsk majsstärkelse (inte majsmjöl)
2 msk vatten

Sås

1,5 msk svart risvinäger
1,5 msk socker
1 msk ljus soja
0,5 msk Shaoxingvin
1,5 msk majsstärkelse
2 dl vatten

Grönsaker

300 g sparrissallat / celtuce
2,5 dl torkade skogsöron
0,5 dl torkade hela chilifrukter
3 msk neutral matolja
1 msk chilibönsås (doubanjang)
2 tsk riven ingefära
2 tsk riven vitlök
1 hackad salladslök

Gör så här

I den här rätten är förberedelserna innan stekningen nödvändiga. Själva tillagningen går väldigt snabbt.

  1. Strimla fläsket fint. Blanda det med ingredienserna till marinaden.
  2. Blötlägg skogsöronen i hett vatten i runt en halvtimme. Skala bort det grova skalet från stjälken på sparrissallaten. Det är lite som skalet på en gurka men grövre och hårdare. Strimla sparrissallat och skogsöron.
  3. Blanda ingredienserna till såsen.

Hetta upp en wok eller en bra stekpanna. Tillsätt en matsked olja och sen fläsket. Pannan ska vara riktigt het. Stek fläsket under ständig omrörning tills det precis ser tillagat ut, inte mer. Lägg över fläsket på ett fat. Torka ur woken om det behövs så den inte är kladdig.

Hetta upp pannan igen. Tillsätt två msk olja och bönsåsen och rör runt nån minut. Lägg i ingefära, vitlök och torkad chili och rör runt några sekunder. Tillsätt sen skogsöron och stek under omrörning ytterligare några sekunder.

Rör om såsingredienserna så att inte stärkelsen ligger på botten och häll sen i det hela i woken tillsammans med sparrissallaten, fläsket och salladslöken. Rör runt nån minut tills det är blandat och varmt och sen är rätten klar. Servera med ris och några till kinesiska rätter.