Search
Generic filters
Exact matches only

Vignarola, italienska vårgrönsaker

0
Delningar
MAT

Vignarola, italienska vårgrönsaker

Nu är våren insjungen! Folkvimmel här i Uppsala igår men vi flängde inte runt på stan utan grillade hemma i trädgården med vänner. Och vi åt snöbollar för att hjälpa våren på traven, brasilianska kokosbonbons som jag lärt mig göra av en tidigare granne. På grillen blev det chilenskt fläsk sen jag fått kryddor från en nuvarande granne som precis kommit hem efter att ha hälsat på släkten. En väldigt bra dag.

Och idag vaknade jag till sol och värme! Och till att en prydlig kvinna i sextioårsåldern började förse sig av mina blomsterlökar?! Jag drack mitt morgonkaffe nån gång innan sju när jag såg henne. Jag gräver om vår rabatt mot cykelvägen, har tagit bort rådhusvin bl a, och har lagt upp iris, daglilja och narcisser i tre olika högar tills jag är klar och kan återplantera dem. Lägligt nog råkade den här kvinnan ha kassar med sig under morgonrundan. När jag frågade vänligt vad hon gjorde så sade hon nåt om att hon tänkte att ett djur kanske grävt upp rabatten. Jag blev minst sagt förvånad men efter ett tag lämnade hon ändå tillbaka mina lökar. Jag ska ut i trädgården nu och sätta mina blommor i säkerhet.

Min mammas hemodlade grönsaker från förra sommaren. Ingen odlar bättre grönsaker än hon!

Det växer inte mycket ätbart i min trädgård än utöver diverse olika lökar och kryddörter och ett och annat blad av fjolårets mangold. Men snart så! Tills dess köper jag mina vårgrönsaker. Just nu är det italiensk vår i mitt kök med bl a ärtor, bondbönor och kronärtskocka.

Italiensk vår innebär vignarola. Det är ingen avancerad rätt, mest bara ett sätt att låta de grönsaker som är fina just nu komma till sin rätt. Grundreceptet är kronärtskocka, ärtor och bondbönor, men man behöver inte alls hålla sig till det utan jag varierar efter tillgång. Jag lägger gärna till ett knippe rädisor, squashblommor eller nåt annat gott jag råkar ha. Och jag ids inte mäta och hålla på utan mängderna i receptet är på ett ungefär.

Snygga bondbönor

En variant på vignarola är förresten att inleda med att steka upp pancetta eller liknande. Det blir också jättegott, ger en extra fyllighet i smaken. Men för det mesta gör jag utan av inget annat skäl än att jag inte alltid har pancetta hemma och att det inte alls behövs.

Ingredienser

4 portioner

3 stora kronärtskockor eller 6 mindre
1 citron
4 msk olivolja
3 schalottenlökar
2 dl vitt vin
300 g bondbönor
300 g ärtor
300 g sommargrönsaker efter tillgång och smak*
1 liten näve färsk mynta, slätbladig persilja eller mentuccia
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

* T ex rädisor med blast, squashblommor, hela ärtskidor, liten zucchini, romansallat eller andra färka grönsaker som blir goda med kort koktid

Gör så här

  1. Först och främst – det här är inte ett recept som ska följas slaviskt med köksvågen som chef. Det handlar mer om att ta till vara det som är i säsong på bästa vis. Så mät inte upp om du inte behöver, utan utgå ifrån det du har tillgång till.
  2. Rensa kronärtskockorna enligt de ganska detaljerade instruktionerna i detta inlägg.
  3. Med bondbönorna finns två val – att skala bönorna eller inte. Det är lite olika hur grovt och beskt skalet kan vara och hur känslig man är för det. Jag skulle förelå att den som inte är så van vid att tillaga bondbönor gör ett provkok av ett par bönor för att provsmaka och avgöra. Om du väljer att skala, koka bondbönorna i två minuter, häll av vattnet och skala sen bönorna genom att sticka hål på skinnet med en kniv och sen ploppa ut dem med fingrarna. Annars är det bara att skippa förkokning och skalning.
  4. Hacka löken och stek den mjuk och lätt transparent på ganska låg värme, runt en kvart borde det ta. Tillsätt kronärtskockan och rör runt. Häll på vinet och vatten så det står nån centimeter upp i pannan. Salta och mal över peppar. Lägg på ett lock och låt småkoka på låg värme i kanske en kvart. När kronärtskockan är mjuk så är det lagom, testa med potatissticka eller liknande. Rör runt då och då och häll på en skvätt vatten till om det behövs. Det ska inte bli torrt i botten men inte heller bli en soppa. En liten bottenskyla bara.
  5. Tillsätt ärtor, bondbönor och eventuella ytterligare vår- eller sommargrönsaker och rör runt. Ta gärna hänsyn till hur snabbt du bedömer att grönsakerna blir bäst tillagade. Om ärtorna är väldigt mogna kan man behöva tillsätta dem tidigare i kokningen, men om de är riktigt fina ska de helst bara hettas upp. Lägg på locket och koka tre fyra minuter till tills de precis blivit tillagade. Smaka av med salt och peppar och vänd sen i valfri grovhackad kryddört, dra vignarolan från värmen och låt stå några minuter innan den serveras. Servera antingen som den är bara med en massa gott bröd, eller servera den som en rätt av flera.

Mer italienska vårkänslor!