Search
Generic filters
Exact matches only

Bondbönor med citron och mynta

0
Delningar
MAT

Bondbönor med citron och mynta

bondbönor

Spoiler: Jag inleder inlägget i moll men det hämtar upp sig och utmynnar i väldigt god mat. Läs inledningen eller gå direkt på receptet, som den vuxna människa du är.

Just nu läser jag Beloved av Toni Morrison. Och hur fånigt det än är så uppfylls jag, utöver av själva berättelsen, av känslan att även jag vill skapa nåt stort. Det behöver inte vara en bok alltså och vi snackar inte alls ära och berömmelse, jag har inte ens en tanke om hur jag skulle kanalisera känslan. Men nånting, nåt riktigt.

Och så kontrasten ovanpå det, med allt ytligt självupptaget på låtsas som jag ser alldeles för mycket av nu. Sånt som inte står sig väl mot den plötsliga överdos av ful jäkla verklighet som diktatorn i öst trycker upp i ansiktet på oss. Tålamodet finns inte just nu för all blank yta ovanpå mest ingenting, alla snygga formuleringar som inte bygger annat än personliga varumärken. Jag är så less på oriktigt, i alla bemärkelser.

En veckas rejäl förkylning inverkar väl också på känslan antar jag. Fy fasen så trist det är med segdraget host och kraxande.

Inzoomad detalj av ett ofärdigt porträtt

Men så zoomar jag in, ser ena ungen rita av sin syster spelandes gitarr. Och det är alldeles på riktigt. Även om jag inte kan ta äran för skapandet så behövs det inte heller. Och när jag finner mig i såna ögonblick, jag i min bok och ungarna bredvid uppe i sitt, så är det plötsligt lite lättare att strunta i meningslösheten i allt det andra.

Vi gick ut på en långpromenad härom dagen, den nyblivna trettonåringen och jag. Utan nåt egentligt mål annat än att komma ut en stund ihop. En sväng förbi hennes gamla skola, vi gungade, pratade en massa och tittade in i en liten butik som visade sig ha oväntat fina grönsaker. Jag kom därifrån med färska gröna mandlar, japansk mispel och ett knippe bondbönor.

En handfull bondbönor i skida

Visst är bondbönor märkligt undanskymda? Förr var de vanliga men kanske inte så upplyfta. Uppländsk bönvälling liksom. I Mellanöstern används de ofta, och i delar av Kina uppskattas de efter förtjänst tillsammans med shaoxingvin. Men annars? Själv äter jag dem gärna på alla möjliga vis!

Den här rätten är inget stort skapande men den är oväntat god för att vara så enkel. Mjälla bondbönor med citron, både aromatiskt skalrasp och juice, stekt lök och färsk mynta. Det smakar lyxigt och samtidigt sådär hemtrevligt omplåstrande av själen. Vacker tryggmat. Mat som är på riktigt.

En skål med spritade bondbönor

Vi har märkligt få rätter med bondbönor på bloggen med tanke på att jag äter dem ganska ofta. Men några finns i alla fall.

Ingredienser

2 portioner

250 g bondbönor (utan skidor)
2 schalottenlökar
1 citron, rasp och juice
Färsk mynta, kanske 10 blad
2 msk olivolja
2 skivor bröd

Gör så här

  1. Koka bondbönorna ett par minuter i saltat vatten. Skala dem genom att skära ett litet hål i skalet med en kniv och bara ploppa ur bönorna mha fingrarna.
  2. Skär löken i strimlor. Stek den i olivoljan under omrörning på medelvärme en kvart eller så tills den mjuknat. Tillsätt de skalade bönorna.
  3. Riv över skal av en vältvättad citron och pressa nån matsked juice över. Strö över mynta, grovt strimlad om bladen är stora. Salta och mal över svartpeppar, ganska rikligt.
  4. Vänd ihop, provsmaka och justera smaksättningen. Jag vill ha ganska mycket citron men hela familjen håller inte med, så jag pressar över en del och serverar en citronhalva till för den som vill ha. Servera bönorna varma, ljumma eller kalla med skivor av riktigt gott bröd, gärna rostat, eller som tillbehör till annan mat.

Sugen på mer?

Bara att hugga in!