Search
Generic filters
Exact matches only

Vårsallad med färska mandlar och citronette

1
Delningar
MAT

Vårsallad med färska mandlar och citronette

Det är så fasligt snöigt ute, värdelöst! Påsken är ju snart här och den handlar för mig även om att fira att våren är här. Till påsk brukar jag plocka så mycket blad och örtkryddor i trädgården och ute i naturen att påskbordet snudd på känns som en plantering att beta ifrån. Men i år är det bara att knata iväg till affären istället och göra det bästa av den vår som går att köpa sig till.

Den färska mandeln har ändå kommit, ett fint vårtecken! I orientaliska butiker finns de. Knapriga och goda som de är med bara lite salt, men jag tillagar dem även på olika vis. Här får de sätta vårkänslan i en enkel sallad med citron och dill. Sockerärtor kompletterar, likaså trevligt krispiga långbönor. Salladen passar fint på en buffé eller till en enkel lammstek.

Dags att dra för gardinerna och tänka bort snöeländet, titta på varandra och påskbuketten istället! Jag höjer volymen på det inspelade fågelljudet och drar igång en solig skärmsläckarbild på tv:n medan vi äter vår i alla fall aningen vårgröna påskbuffé.

Färsk mandel
På våren går det att köpa färsk omogen mandel i orientaliska butiker. De äts hela, inte bara själva fröet, mandeln, som knappt ens har hunnit bildas. Det som ska bli till ett frö är mest en liten geléaktig platsmarkör. Mandlarna är ludna som små gröna aprikoser, saftigt krispiga, och smakar vårgrönt och lätt syrligt. Mandlarna äts som de är med salt, steks skivade i het panna med rikligt med olivolja, vitlök och salt, eller används som grönsak i olika recept.

Ingredienser

200 g färsk mandel
200 g långbönor
200 g ärtskidor
Här går det bra att byta ut mot andra grönsaker som t ex sparrisbroccoli, romanesco, rädissor.

Citronette
1 vanlig citron
1 sötcitron (En mild och aromatisk citron som finns i orientaliska butiker. Den är inte nödvändig, ersätt med en halv vanlig citron istället och lägg gärna till lite extra honung för att balansera syran.)
1,5 msk honung
5 msk olivolja
Salt efter smak

Färsk dill

Gör så här

Citronette

Använd citronrasp av hela sötcitronen och halva vanliga citronen, riv eller använd zestjärn. Pressa sötcitronen och häll saften över citronraspet. Skär om möjligt ur fileerna ur den vanliga citronen eller pressa även den och tillsätt. Häll i saltet och låt stå några timmar. Tillsätt honung och mixa slätt med stavmixer. Tillsätt olivoljan. Smaka av med salt.

Sallad

Skär grönsakerna i lagom ätstora bitar. Koka upp vatten och salta lite drygt som till pasta. Lägg i grönsakerna när vattnet kokar häftigt, gärna en sort i taget så det inte blir så mycket på en gång att vattnet kyls ner för mycket. Låt koka en minut, sedan fiskar du upp dem med en hålslev och spolar dem kalla under kranen.

Lägg de blancherade grönsakerna i en stor bunke eller tre var för sig. Blanda med citronette, smaka av så att det blir lagom mycket enligt din smak.

Hacka dill och strö över.

Långbönor