Search
Generic filters
Exact matches only

Beef shatkora, bengalisk köttgryta med citrus

0
Delningar
MAT

Beef shatkora, bengalisk köttgryta med citrus

Shatkora, satkara, eller jara lebu som den också kallas, vilket fantastiskt tillskott i mitt kök! Jag har nyligen upptäckt att denna jättegoda och användbara citrusfrukt finns att köpa i en butik med mat från Bangladesh och Indien här i Uppsala. Lycka! Både färsk och fryst finns den. Shatkora säljs under några olika namn men är enkel att känna igen oavsett. Jag skulle gissa att den finns att få tag på i motsvarande butiker även i andra städer, åtminstone de större.

Det är utsidan som räknas

Poängen med shatkora är det aromatiska skalet som inte alls är lika beskt som hos många andra citrusfrukter. Fruktköttet däremot är ganska besksyrligt och en del väljer därför att ta bort det. Skalet doftar och smakar väldigt likt limeblad och blir som ett mellanting mellan grönsak och krydda.

Vackra färska citrusfrukter

Jag är inte säker hur jag bäst skulle ersätta shatkora i den här grytan. Eller jo, allra bäst blir garanterat fingercitron! Men den är ju inte så värst vanlig och dessutom rätt dyr. Annars kanske saltcitron, sån där inlagd marockansk alltså, eller kumquat. Eller limeblad? Det skulle inte bli samma sak, men gott skulle det bli. Saltcitron smakar citronskal och kräver att man justerar för salt, kumquat är sötare och smakar mer åt apelsin, och limeblad är just blad. Andra recept föreslår pomeloskal. Det har jag själv använt i kinesisk mat och kan tänka mig att det blir bra även här.

Grytan har en helt annan känsla i övrigt än det lätta citrusfräscha. En curry med murriga varma vinterkryddor, mustigt härligt kött. Men kombinationen, hur citrusen lägger till ett lager av pigg parfym, är makalöst fin!

”… where did you sleep last night?”

Grytan gör sitt jobb redan innan den hamnar i munnen. Den doftar ljuvligt och hemtrevligt, bygger upp förväntan. Man petar med den då och då, men mest står den där på spisen och puttrar sig god och sprider trivsel. Jag skrotade runt hemma och småplockade medan jag lyssnade på elvaåringen som plinkade gitarr. Spelade lite själv också, hon lärde mig en låt.

Panch phoron

En ingrediens till är värd att nämna. Panch phoron eller panch poran är en kryddblandning som ofta används i regionen. Den består av hela fröer av spiskummin, bruna senapsfrön, fänkål, nigella/kalonji och bockhornsklöver. Man maler inte fröerna utan rostar eller fräser dem hela i olja innan de läggs till maten. Den finns att köpa i Sverige, och den som inte hittar i butik kan köpa över nätet. Jag skrev ner hur man gör sin egen kryddblandning i receptet också, det är superenkelt.

Beef shatkora på spisen

Burmesisk curry med citron är en annan god gryta som är helt annorlunda men också har uppenbara likheter. Den som gillar curry med citrus kommer gilla båda dessa grytor.

Recptet till den här grytan hittade jag bl a här men även lite här och där på youtube.

Ingredienser

6 portioner

1 kg högrev
1/4 shatkora, ca 175 g, citrus från Bangladesh
6 msk matolja
4 schalottenlök
2 msk riven vitlök
2 msk riven ingefära
2 tsk salt
2 färska gröna chilifrukter

Hela kryddor:
2 lagerblad
1/2 tsk svartpeppar
4 kryddnejlikor
1 stjärnanis
1 kanelstång
6 kardemummakapslar
1 svart kardemumma
1 tsk panch phoron (köp kryddblandning eller gör egen, se nedan)

Malda kryddor:
1/2 tsk garam masala
2 tsk chilipulver
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk gott paprikapulver

1 näve färsk koriander, hackad

Panch phoron

1 msk vardera av hela frön av spiskummin, bruna senapsfrön, fänkål, nigella/kalonji, bockhornsklöver blandas.

Gör så här

Hetta upp matolja i en gryta och fräs hackad lök, vitlök, ingefära och alla hela kryddor tills löken blir lätt transparent och mjuknar. Skär högreven i kuber om ungefär fyra cm. Tillsätt köttet och den gröna chilin halverad på längden. Salta. Stek ett tag till under omrörning. Det ska dofta!

Tillsätt tre dl vatten och låt koka upp. Låt sjuda under lock på låg värme i tre kvart. Rör om några gånger under tiden. Tillsätt de malda kryddorna och rör runt så att de täcker köttbitarna. Täck med lock igen och låt koka vidare fem minuter.

Shatkora skuren i bitar, redo att gå i grytan

Skär shatkora i klyftor och sen centimetertjocka skivor. Pilla bort eventuella frön. En del tar även bort själva fruktköttet eftersom det är ganska besksyrligt men jag lät det vara kvar. Tillsätt shatkoran och tre dl vatten. Rör om och lägg sen på locket igen och koka ytterligare tio minuter på medelvärme. Häll på tre dl vatten till, höj värmen och låt koka i fem minuter. Smaka av. Är saltmängden bra? Verkar köttet lagom kokt? Om köttet behöver mer tid, fortsätt sjuda under lock på medelvärme och tillsätt mer vatten om det behövs. Såsen ska tjockna lite.

När köttet känns så gott som färdigkokt, tillsätt hackad koriander, på med lock igen och låt sjuda ytterligare tio minuter. Strö över lite till hackad färsk koriander vid servering. Servera med ris och en sallad med gurka, tomat och rå lök.

Maten är serverad