Search
Generic filters
Exact matches only

Fingercitron eller Buddhas hand

0
Delningar
KÖK

Fingercitron eller Buddhas hand

fingercitron

Det var en gång en bläckfiskpappa och en citronmamma som tyckte jättemycket om varandra… Ja så ser den ut, den märkliga citron som liknar en bläckfisk fast gul och ljuvligt doftande. Eller som en citron som exploderat. Det är en fingercitron eller buddhas hand som den också kallas.

Den som tänker pressa saften i en drink eller över en fisk kan glömma det för den här monstercitronen innehåller så gott som inget fruktkött och ger därför ingen juice. Det är med andra ord en osur citron! Snacka om att gå emot den tillskrivna natur en etikett ger. Den är bara gult eller grönt väldigt aromatiskt skal och sen rakt igenom kompakt av det där vita som jag inte har något bra namn för. Innerskal, skalkött..?

sallad på lättgravad citron serverad

Smakrik sallad på lättgravad fingercitron

Tack och lov är den även ganska obesk och härligt citronskalsdoftande, och precis hela frukten går att äta, rå eller tillagad. Bara på lite andra vis än en vanlig citron, eller för den delen vilken citrus som helst där innanmätet brukar vara i fokus. Den går att ha tunnskivad eller strimlad i sallad eller som aromatiskt tillbehör, gärna lättgravad. Den är fin som smaksättare i olika sorters efterrätter, drinkar och sprit, och den ska vara perfekt att använda kanderad som suckat eller marmelad. Den går till och med att använda som smakrik grönsak, som i bengalisk beef shatkora istället för den lika spännande citrusfrukten som vanligen används där.

Recept

Eftersom fingercitron är en ganska ny bekantskap för mig som jag hittills bara beundrat på avstånd, finns här inte många recept ännu. Men sallad på lättgravad fingercitron är en bra start, likaså beef shatkora. Och så har jag gjort kanderad fingercitron, och en ljuvlig råbiff med bl a parmesam, majonnäs, friterad kapris, rikligt med svartpeppar och bitar av fingercitron. Jag fick också tips om en kycklingrätt som jag inte provlagat men litar på eftersom det är Lisa Förare Winbladh som gjort den.

/Mia