Search
Generic filters
Exact matches only

Kanderad fingercitron + citronsirap

0
Delningar
MAT

Kanderad fingercitron + citronsirap

kanderad citron

Ja, hur var det nu med fingercitronen – den som var så mild och fin. Den första jag åt var mild som en kålrabbi snudd på. Mmm! Den andra… Jag som faktiskt gillar besk marmelad ville karva ur smaklökarna efter att ha tagit en bit i munnen. Fy tusan så beskt! Och sen den tredje mild och fin. Och även från Anders fick jag rapport om en besk marmelad. Så jag inleder detta inlägg med en varning, provsmaka frukten innan ett eventuellt storkok! Men låt er nu inte avskräckas från detta ljuvliga citrongodis. Kanderad fingercitron är ett väldigt fint julgodis och även snyggt och gott som garnering på kakor.

Jag har alltså kanderat fingercitron, och gjort en extra testomgång bara för det här med beskan. Den ena blev jättegod! Den andra blev visserligen god men besk i överkant. Det första steget är att koka frukten utan socker och sen hälla bort vattnet. Jag tyckte det lät helt onödigt efter att ha ätit den första milda frukten, men skippa för allt i världen inte det steget om frukten drar åt beskt. Faktum är att man nog bör provsmaka även efter den första avkokningen, och vid behov upprepa proceduren. Eller bara kasta eländet om det är alltför ilsket.

fingercitron

En okanderad fingercitron

Med det sagt, den omgång som inte var så hiskeligt besk var verkligen alldeles ljuvligt citronig och god. Dessutom vacker. Och inte var det det minsta svårt att laga detta heller. Skära skivor, koka skivor, koka skivor i sockerlag, torka över natten, vända i socker. Det tog över ett dygn att få klart men i effektiv arbetstid knappt nån tid alls.

Receptet jag utgick ifrån var detta som de själva hävdar är originalreceptet. Själv är jag uppväxt med att kandera kumquats till jul och jag vet inte om det är en så vidare främmande process för fingercitron ärligt talat. Men det var i vilket fall deras recept jag använde som krycka.

Ingredienser

2 fingercitroner
1/2 kg socker
6 dl vatten eller så det står lite över citronbitarna

Utrustning: Mattermometer

Gör så här

 1. Inled med att provsmaka en bit av citronen för att få en uppfattning om beskan. Jag har råkat på både milda och beskare frukter.
 2. Skär citronen i knappt centimetertjocka skivor. Det är lite lättare sagt än gjort när citronskrället grenar av i ett myller av fingar, men då skär man helt enkelt loss fingrarna som de är bara. Tjocka kan man dela, annars hela. Och det är centimetertjockt som är riktmärket även för fingrarna så ifall de är väldigt tjocka får man skära dem som verkar lämpligt.
 3. Lägg citronbitarna i en kastrull och täck med vatten. Låt sjuda tills bitarna ser en smula transparenta ut, sisådär en halvtimme. Häll ut vattnet och låt bitarna rinna av. Det här steget reducerar den beska som ändå finns. Provsmaka en bit efter kokning. En viss beska är ingen fara men om den känns väldigt besk, koka upp igen i nytt vatten och låt koka kanske tio minuter innan även det vattnet hälls av.
 4. kanderad citron kokas

  Här försöker man koka av överflödig beska

 5. Häll på en liter vatten och sockret över citronbitarna. Koka tills temperaturen når 110 grader och vätskan blivit till sockerlag. Vänd bitarna försiktigt ibland så att inte samma ligger överst hela tiden för en jämnare tillagning. I början behöver man knappt titta till koket men mot slutet är det bra att hålla lite koll. Japp, en mattermometer är bra att ha här, särskilt en med larm. Låt sen svalna.
 6. Det har nu bildats en citronsirap som kan hälls över på flaska eller burk. Den kan användas till drinkar, i efterrätter, te mm.
 7. Ta upp citronbitarna och lägg dem luftigt att rinna av, gärna på nån sorts galler med smörpapper eller en bricka under. Låt dem torka där ett dygn.
 8. kanderad citron torkas

  Torkning på galler

 9. Doppa citronbitarna i socker runt om och lägg tillbaka på galler för att torka ett dygn till. Ifall de fortfarande är kladdiga kan man doppa de i mer socker och fortsätta torkningen. När de är klara förvaras de i en burk med tätt lock i kylen.