Search
Generic filters
Exact matches only

Lubb på medelhavssätt

0
Delningar
MAT

Lubb på medelhavssätt

lubb

Lubb är ju en rakt igenom fantastisk fisk. Känner du till den? Den har ett utseende som får en att tänka på lake och som jag förstår det så är det mest en bifångst i svenska vatten. Sånt älskar vi ju! Vi äter det vi dödar. Punkt.

Smaken och utseendet på kötet är fantastiskt. Det är inte alls så svårt att dra paralleller med piggvar och hälleflundra när det kommer till smaken och färgen och som min fru sa det: ”Det är liksom inte en sån fiskig fisk”. Det kan man ju tycka vad man vill om men om rödspätta är en rejält fiskig fisk så är lubben på andra sidan av den skalan.

Köp lubb om du hittar det!

Lubb Piccata

Det borde nog egentligen vara namnet på den här rätten. Piccata syftar till kött eller fisk som serveras med en smörsås med bl a citron och kapris. Det är vettigt att prata om piccatasås känner jag då det är det jag kommer hänvisa till i fortsättningen. Min variant är kanske lite fjäskigare än en strikt fascistisk italiensk historia där det i princip inte går att göra rätt om man inte är sjuttonde generationen surgubbe och storrökare från en viktig by. Jag älskar italiensk mat men avskyr ofta italienarnas syn på sin egen mat.

Fisk

Här hittar du våra fiskrecept. Laga gärna Edsbytorsken, det finns så mycket som känns bra med den.

Ingredienser

4 portioner

600-800 g filé från lubb (funkar fint med piggvar, hälleflundra och liknande också)
salt och svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver
0,5 dl mjöl (vete eller glutenfri mjölmix)
100 g smör
1 dl vitt vin
2 msk nypressad citronsaft
3 msk avrunnen kapris
1 tsk Colemans senap eller dijon
tunna citronskivor och hackad persilja för garnering

Gör så här

  1. Dela upp fiskfiléerna i lagom portionsbitar.
  2. Salta, peppra och krydda fisken med paprikapulver, oregano och lökpulver.
  3. Badda nu fiskfiléerna med mjölet och ställa undan och vila.
  4. Hetta upp en djup stekpanna på lite över medeltemperatur (jag körde med 10/15 på min spis) och smält hälften av smöret tills det är lite brynt.
  5. Lägg ner fisken och stek ungefär två minuter på varje sida. Ta sedan upp fisken försiktigt och lägg på en tallrik.
  6. Lägg ner resten av smöret i pannan och häll på vinet. Låt puttra tills det känns som att det inte är så mycket vin kvar. Oj vad precis du är nu Anders. Såna där instruktioner kan ju dra åt helvete…
  7. Vipsa ner citronsaft, senap och kapris ordentligt så får du nog faktiskt lite av en emulsion. Senap är ett fantastiskt emulsionsmedel. Sockra lite och smaka av med salt om det behövs. Häll av såsen till någon typ av bägare.
  8. Lägg ner fisken i pannan och häll sedan såsen över. Höj temperaturen och låt det puttra några minuter. Ta sedan av pannan och garnera med citronskivor och persilja.
  9. Servera med vad du vill. Jag körde lite frästa grönsaker (broccoli, paprika, brytbönor och purjolök som jag piffat upp med sherryvinäger och lite socker. Salt och peppar också givetvis. Kosta också på dig ett riktigt schysst vin.