Search
Generic filters
Exact matches only

Risotto med bergamott och basilika

0
Delningar
MAT

Risotto med bergamott och basilika

risotto med bergamott

Citrusfrukten bergamott är i säsong och det är ju alldeles underbart! En trevlig frukt med citronsyrlig insida och väldigt aromatiskt skal som får ge smak åt bl a earl grey-te. Man kan använda den som citron fast smaken särskilt på skalet är en helt annan. Bergamott är perfekt till drinkar! En earl greyish t ex är inte dumt. Men det finns en gräns för hur många drinkar man kan hälla i sig. Jomen faktiskt. Så då gör man en risotto med bergamott. Med både juice och skal i.

En bra sak i mitt liv är att ungarna, och framför allt den matlagningsintresserade elvaåringen, hjälper till i köket numer. Och inte bara på direkt order utan egna små initiativ. Plötsligt serveras björnbärsfyllda fattiga riddare till hela familjen, en vitlök grillas till en sås, och kött skärs i skivor till middagen. Och här fick jag hjälp med att laga risotton. Trettonåringen bidrog istället med ett entusiastiskt ätande.

röra risotto

Elvaåringen hjälper till i köket

Den här risotton smakar härligt parfymerat av skalet och har en ganska hög syra. Jag använde en skvätt juice i början istället för vin, och så hade jag i några droppar mot slutet också bara för att få balansen som jag ville ha den. Lite syrligare, men också aningen saltare än vanligt. Det där kan man ju tycka olika om så min uppmaning är att provsmaka och gå efter eget tycke. Skalet är väldigt aromatiskt så det bästa där är samma metod, att smaka sig fram. Blir det gott är det rätt.

Utöver själva bergamotten smaksatte jag risotton med nån matsked hackad basilika som jag tycker passar fint till, och även ganska generöst med god nymald svartpeppar.

bergamott

Två bergamotter

Risotto förresten, vi har verkligen oproportionerligt många i receptarkivet här på Feeders. Men det är gott och jag tycker det är en trevlig rätt när man vill fokusera på nån viss ingrediens eller låta säsongen märkas. Egentligen är det ju mer eller mindre samma recept men små variationer på grundtemat bara. En råvara som ger karaktär, parmesan eller pecorino, vin eller öl, nån krydda, kanske mascarpone… Men ändå, det får bli ett nytt inlägg då och då när nåt är gott nog att motivera det. Som den här.

Mer risotto

Ingredienser

2 portioner

2 dl risottoris
3 finhackade schalottenlökar
25 g smör till stekning
1 msk bergamottjuice
7 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
Finrivet rasp av bergamottskal
1 msk hackad basilika
Generöst med nymald svartpeppar
25 g smör, skär i bitar kylskåpskallt och låt stå framme en timme
30 g finriven parmesanost

Bergamott kan bytas ut mot citron. Men då blir det ju inte en bergamottrisott så klart, fast ändå gott.

Gör så här

  1. Koka upp buljongen i en kastrull,
  2. I en liten stekpanna, stek den finhackade löken i smör på mellanlåg temperatur tills den blir gyllene men absolut inte bränd.
  3. Skölj riset ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp en matsked olja i en tjockbottnad kastrull till ganska hög temperatur. Tillsätt riset. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir torrt och lättare att röra och går mot ogenomskinligt vitt i färgen.
  4. Tillsätt den stekta löken. Häll i bergamottjuicen och låt det koka några minuter. Sänk värmen lite, sen kan du börja hälla av buljongen så det precis täcker riset, en skopa i taget. Det gäller att röra hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite av den varma buljongen för att hålla det hela blött.
  5. risotto

    På med het buljong, lite i taget

  6. Efter drygt tio minuter börjar du provsmaka och fortsätter att röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten eller mer buljong. Det ska vara lite stuns kvar i kornen när de är klara men de ska inte kännas smuliga.
  7. När risotton är så gott som klar, ha i finrivet skalrasp av en bergamott eller mer. Börja med lite och smaka dig fram för smaken är ganska kraftig. Ha även i hackad färsk basilika och mal över ganska ordentligt med svartpeppar. Den som liksom jag tycker om en hög syra kan pressa i lite mer bergamottjuice.
  8. Rör i det helst rumsvarma smöret i risotton. Rör sen ner den finrivna osten och det är ju bara att ha i mer ost än föreslaget ifall du vill. Häll sen upp risotton i förvärmda djupa tallrikar

Sugen på mer?