Search
Generic filters
Exact matches only

Mattrender 2023 – kris!

1
Delningar
PRAT

Mattrender 2023 – kris!

friterade dumplings

Jag snubblade på en trendspaning inför 2023 (pdf) på instagram härom dagen och blev så klart nyfiken. Det var det vanliga om vad som händer i världen och hur det visar sig i maten vi äter på olika vis. Klimateländet, ekonomi etc. Alltid intressant – och så klart spännande att se hur man själv hakar i sånt där, som den fåfänga lilla människa man ändå är.

Biodiversitet

Det första jag noterade var trenden med värmetåliga grödor under rubriken biodiversity. ”Så var beredd på att du snart blir serverad rätter gjorda på värmetåliga grödor som Taro, Cowpeas, Amaranth, Fonio och Kernza”. Jodå, med undantag av kernza så serverar jag redan allt det där. Inte för att Uppsala är så mycket till ett värmemässigt hellhole, men eftersom jag gillar att odla sånt folk säger är svårt i Sverige och botanisera i butiker med varor från andra matkulturer. Det var kul att se det som trend!

Kristallriken

Den andra trend som kändes intressant, jamen faktiskt, var kristallriken. Alltså hur krisen syns på våra fat genom att vi byter ut dyr mat mot billigare som nudlar och långkokta grytor (med ex birria) på prisvärda styckdetaljer. Där ingår även att trenden med fusion ökar, alltså att två matkulturer kombineras. Jag hängde inte riktigt med i hur matkulturella hybrider är ett utslag av kris, däremot hänger vi med i trenden! Vad sägs om t ex koreanskt rotmos och fläsk? Jamen vi har en massa! Jag lade en del kul hybrider i en lista nedan.

Ja, det var en massa annat också så klart och det mesta på temat kris, men det blev några nedslag nu bara över morgonkaffet.

Jag och Anders känner oss ofta rätt hopplösa bland alla trendiga burrata som ska klämmas på fasen allt på insta medan vi knatar vår egen väg dit nyfikenhet och smaklökar pekar. Men äntligen fick även vi ett tillfälle att känna oss lite där det händer! Plus, eftersom såna här trendspaningar i nån mån är självuppfyllande, blev jag så klart inspirerad att laga ännu mer mat inom de här kategorierna. Ni kan se fram emot bl a jollof fonio, koreansk gryta på vildhund och den italienska fattigsoppan minstrella inom kort på jättetrendiga Feeders.

Våga lite!

Och så vill jag avsluta med en uppmaning till alla matisar att inte vara så jäkla tråkiga och mest bara glo på USA och kändisar. De flesta trender som dyker upp i Sverige verkar göra det via LA eller NY och gärna ska nån svensk matkändis göra det till en grej också. Ni vet att vi kan direktimportera kul idéer även från andra delar av världen va, utan att amerikanerna ok:at det först? Vi har det här internet som är behändigt så.

/Mia