Search
Generic filters
Exact matches only

Cassavamos med gorgonzola och chips

0
Delningar
MAT

Cassavamos med gorgonzola och chips

Cassavamos är ett väldigt gott alternativ till potatismos. Jag har gjort det några gånger till karibisk och sydamerikansk mat. Av nåt skäl har jag tagit mig vanan att fritera några chips av cassavan också när jag väl är igång. Jag tycker om att ha en krispig kontrast till det lena moset.

Cassava är en väldigt trevlig rotsak som kan ersätta potatis i mycket men som har en egen väldigt god smak. Den går under flera namn, bl a kassava, maniok och yuca. Vi har fler fina recept med cassava på Feeders, cassava fries och de jamaikanska plättarna bammy.

Det här moset och chipsen passar fint till alla möjliga rätter där potatismos passar. Senast åt jag det till peruansk oxsvans med vin och choklad, där gorgonzolan hakade i chokladen på ett väldigt fint vis.

Ersättningar

Får du inte tag på cassava? Välj potatis. Och gillar du inte gorgonzola så skippa bara. Ha i några vitlöksklyftor som får koka med cassavan istället. Gillar du inte chips? Men skärp dig.

Ingredienser

4 portioner

Cassavamos med gorgonzola

1 kg cassava
3 msk smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
50 g gorgonzola

Cassavachips

1,5 dm cassava
Olja att fritera i
Salt

Gör så här

Cassavamos med gorgonzola

  1. Skala cassavan och skär den sen i bitar om ca 3 x 3 cm. Jag drog till med nåt mått nu bara för det är inte jättekinkigt men gärna ungefär likstora.
  2. Koka på medelvärme i lätt saltat vatten tills bitarna blir mjuka, ungefär som potatis. Kanske tjugo minuter? De ska vara genommjuka och gå från kompakt mjölkvita till en lätt transparens.
  3. Låt bitarna rinna av. Ha i en klick smör, smulad gorgonzola och uppvärmd mjölk + grädde. Vispa till slätt mos med en elvisp. Justera hur fast du vill ha moset genom att vid behov vispa i mer vätska. Smaka av med salt.

Cassavachips

  1. Skär den skalade cassavan i tunna skivor om nån mm, ju tunnare desto bättre. Lägg dem i isvatten och låt ligga i en timme.
  2. Ta upp skivorna och låt dem rinna av ordentligt. Torka gärna med en handduk eller hushållspapper så de blir ordentligt torra.
  3. Fritera i omgångar i 190 grader. De ska bli krispiga och lätt gyllene.
  4. Låt chipsen rinna av på hushållspapper och salta lätt innan de hunnit svalna.

Cassavamos serverat med peruansk oxsvans