Search
Generic filters
Exact matches only

Friterade ostron

3
Delningar
MAT

Friterade ostron

friterade ostron

Det här är väl ändå fullyx om nåt, att mumsa i sig friterade ostron med dipp framför tv:n? Som nån vräkig amerikan. Men det är alltså väldigt gott. Jag gillar ostron i både fint och fult sällskap. Fint = sparsmakat med mignonette eller citron, fult = vräkigt och okultiverat som denna råbiff med ostron, eller slafsigt som nån snabbmat.

Välj mat efter egen plånbok och smak

Jag har faktiskt fått kritik några gånger i sociala medier, bl a när jag gjorde dessa ostron med hibiskus för att ungarna med kompisar skulle få smaka, för att ostron skulle vara rikemansfasoner och tom motverka integration. Och visst, det är inte fattigmat. Men det är det mycket som inte är. För den som faktiskt är fattig kan även en burgare vara utom räckhåll. Och om man börjar räkna på vad ett snabbmatsmål från kedjorna kostar och jämför med nåt erbjudande om ostron för 15 kr styck utifrån parametern privärdhet, så funkar det i alla fall bra för min del att mumsa i mig några ostron då och då.

Jag tror en del ligger i vilka antaganden som görs om vem som äter vad, och vad man associerar med maten. Viss mat är högstatus och annan lågstatus, viss mat är lyxig och annan ”billig”, även om de skulle landa på samma slutpris.

… inte andras fördomar!

Jag vill inte anpassa mig efter folks fördomar. Ostron är gott, liksom en väldig massa annan mat. Och friterade ostron är gott.

Hur som helst, ifall jag inte har skrämt bort er med inledningen så kommer här ett enkelt recept på friterade ostron, som en mindre sofistikerad men ändå väldigt god tempura. Det går fint att skala upp och ner receptet beroende på hur många ni är och hur mycket ni tänkt sätta i er. Och det går också utmärkt att byta ut ostron mot blåmussla.

ostron

Ofriterade ostron

Det här är förresten mat i den kategori vi kallar munchies, sånt där blandat grejs och slafs man mumsar i sig när man är sugen på nåt snarare än som en präktigt ihoptänkt middag. Ni fattar. Botanisera gärna i det receptarkivet för vi har gjort en hel del roligt och gott!

Ingredienser

400 g rått ostronkött eller musselkött
1 rågad dl vetemjöl (smet)
1 dl vetemjöl (att vända i)
1 krm bakpulver
1 nypa salt
1 dl mineralvatten eller öl

Olja till fritering
Dippsås till servering

Gör så här

  1. Öppna ostronen och skär loss ostronköttet. Lägg det i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. (Se till att spara ostronvattnet till smaksättning av t ex soppa eller en bloody mary!)
  2. Blanda en dl mjöl, bakpulver och salt ordentligt.
  3. Hetta upp oljan till sisådär 175 grader. När oljan är lagom het, blanda i mineralvatten eller öl i mjölblandningen. Blanda inte för noga. Några små klumpar bidrar till trevlig struktur.
  4. Vänd de avsrunna ostronen några stycken i taget i den återstående dl mjöl. Doppa dem sen direkt i smeten och se till att de täcks innan de släpps i den heta oljan. Var försiktig så att de inte släpps i för hastigt och sjunker ner och fastnar i kastrullens botten, utan sänk dem gärna långsamt så smeten hinner stelna en smula innan de släpps i ordentligt. Lägg inte i för många åt gången så att temperaturen på oljan sänks för mycket.
  5. Fritera ostronen tills de är gyllene och ta upp dem efter hand med en hålslev. Låt dem rinna av på hushållspapper eller ett galler.
  6. Servera direkt med en dippsås. Antingen väldigt enkel som vinäger utblandat med hot sauce och hackad lök efter smak, eller en amerikansk remoulade. Det är också gott med aguachile, chimichurri på passionsfrukt, eller kanske dippsåsen i receptet på kambodjansk bläckfisk.