Den här tiden på året har jag en massa omogna tomater som plockats in innan den första frosten. De får ligga på eftermognad på köksbänken, bli till nån inläggning, eller så lagar jag till dem på nåt vis. Gärna som stekta gröna tomater, en klassisk rätt från den amerikanska södern. Jadå, det är en film. Men det är också en väldigt god liten maträtt, med syrlig tuggig omogen tomat som paneras och steks. Jag serverar den gärna som en ”side” till kyckling, fläsk eller fisk, eller varför inte grodlår? Eller som snacks bara när suget efter ”nåt” sätter in.
Jag steker gärna mina gröna tomater i baconfett. Två skäl. Att det är jättegott så klart! Och även att jag gärna tar vara på gott överblivet fett av olika sort bara för att det känns så onödigt att låta bli och då måste jag ju använda det till nåt sen. Och helst nåt där fettet verkligen tillför en extra guldkant.
Med en enkel remoulade
Det behövs ingen dippsås till stekta gröna tomater, särskilt inte om de serveras som tillbehör till en massa annan mat. Men gott är det så varför inte? Jag ger ett förslag nedan, men den som vill göra det enkelt för sig kan blanda färdig majonnäs med harissa, chipotle paste eller hot sauce till önskad hetta, och sen ha i valfri annan smaksättning.
Mitt förslag till remoulade är inte alls krångligt om man bara har ingredienserna. Men några kommentarer:
- Pickle juice är helt enkelt lagen som pickles ligger i. I USA hade jag använt en sorts dill pickle som vi brukade ha hemma. Det går bra att ersätta med vinäger.
- Paprikapulver är godare om det är gott. Duh! Men faktiskt är det en väldigt spännvidd, och god kvalitet här gör verkligen skillnad.
- Cajun eller kreolsk kryddblandning. Använd köpt om du har eller gör nåt liknande mitt recept nedan. Eller byt ut mot nån annan smaksättning.
- Chilisås är här i högsta grad utbytbar. Jag använde harissa här men hade nog använt Frank’s hot sauce om jag haft hemma. Eller chipotle paste.
- Senap är utbytbar likaså, efter smak och tillgång. Jag använde dijon.
- Rökighet är gott men inte nödvändigt. Röken kan komma från majonnäsen (Kewpie har en god rökig), chilisåsen, rökt paprikapulver…
Ingredienser
4 portioner
4 stora gröna tomater
1/2 tsk salt
4 msk baconfett eller matolja
Svartpeppar och salt efter smak
2 dl vetemjöl
1 msk kreolsk kryddblandning
1/2 tsk salt
2 ägg
1 dl naturell yoghurt (rinnig, inte nån tjock variant)
1,5 dl ströbröd
1,5 dl majsmjöl eller finkornig polenta
Rökig remoulade
2 dl majonnäs
1 tsk pickle juice
1 tsk chilisås
1 msk senap
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
2 krm rökigt paprikapulver
1 tsk kreolsk kryddblandning, eller cajun
1 tsk finriven pepparrot
Kreolsk kryddblandning
2 msk paprika
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk cayennepeppar
1 tsk rökigt paprikapulver
1 msk timjan
2 msk oregano
1 tsk rosmarin
1 lagerblad
2 tsk nymald svartpeppar
1 msk salt
Gör så här
Kreolsk kryddblandning
Mal eller mixa ihop kryddorna. Alternativt, stöt de lite större kryddorna och saltet i en mortel och blanda sen med de andra. Förvara i burk med lock.
Rökig remoulade
Rör ihop ingredienserna. Tillsätt mer kryddblandning efter smak. Låt stå i kylskåp några timmar för att smaken ska utvecklas. Eller ät direkt, ifall andan faller på.
Stekta gröna tomater
- Skär tomaterna i sisådär en och en halv cm tjocka skivor. Salta lätt och låt de stå och dra en kvart. Precis innan de ska paneras duttar man dem torra med en bit hushållspapper.
- Ställ fram tre djupa tallrikar. I den första, häll i vetemjöl, kryddblandning och salt. I den andra, häll i ägg och yoghurt och vispa runt med en gaffel tills det blandats. I den tredje, häll i ströbröd och majsmjöl och blanda. Använd separata gafflar för att hantera tomatskivorna i de olika tallrikarna.
- Panera tomatskivorna genom att först vända dem i det kryddade mjölet, sen i äggblandningen och sist i stöbröd och majsmjöl. Skivorna ska bli täckta men det är inte katastrof om nån liten fläck inte täcks helt. Lägg skivorna på ett fat efter hand i väntan på stekning.
- Hetta upp fettet i en stekpanna. Det ska vara hett men inte hetast möjligt. Stek några skivor åt gången på båda sidor tills de är gyllene. Knappt två minuter per sida brukar det ta men det beror ju på vilken temp man fått till. Höj temperaturen om det går segt och justera nedåt om de riskerar att brännas. Lägg skivorna på ett fat täckt med hushållspapper efter hand de blir klara. Jag brukar smaka en första skiva för att se om jag behöver justera kryddningen på nåt vis. Strö över lite salt och mal över peppar. Servera direkt, gärna med remoulade eller nån annan dippsås.