Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade märgben med syltlök

0
Delningar
MAT

Grillade märgben med syltlök

Lyxig förrätt, mellis efter svampturen, kvällssmask framför en film, frukost… Ät det hur du vill. Märgben med syltlök, dijonsenap och persilja är så himla enkelt och gott! Löken ger syra som bryter av mot det feta, dijonsenap bidrar med skärpa, persilja med örtig fräschör. Och så frasigt rostat bröd så klart. Receptet är sisådär ungefär för det här är ingen svårlagad mat. Och hur mycket smaksättning som ska på är upp till var och en – blir det gott är det rätt.

rå märg

Redo för ugnen

Jag är uppväxt med märgen som en självklar ganska vardaglig delikatess. Vissa andra verkar tycka att det är svinläskigt, nånting man ger till hunden eller en exotisk läckerhet som äts på restaurang och inte hemma. Men alltså, det är en billig råvara som råkar vara enormt god och lättlagad. Och fettskräckens tid är väl ändå förbi nu?

fat med märgben

Märgben med syltlök, persiljehack och bröd serverat lite stökigt hej och hå för att se gott ut

Märgbenen i det här receptet grillas i ugnen. Det går så klart fint att grilla på utomhusgrill istället. Kolla nåt av våra andra märgrecept för hur man gör det.

Ingredienser

4 portioner

8 kapade märgben, sisådär en halv dm på höjden
8 skivor gott surdegsbröd
Nån dl syltlök
Nån dl hackad bladpersilja och kanske lite färsk dragon
Dijonsenap efter smak
Citronklyftor
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Jag tycker det blir för lite med bara ett märgben per portion, men vet att andra tycker det räcker gott. Var och en gör som de behagar.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg märgbenen med snittsidan upp i en liten ugnsfast form. Går det att ha den smalare mer tilltäppta sidan nedåt så gör så. Strö över salt och mal över svartpeppar. Sätt in i ugnen i runt en kvart. Märgen ska börja släppa lite från benet, bli mjuk och gå från rosa till brunaktig. Men de ska inte grillas så länge att fettet blir rinnigt och lämnar sin benbehållare.
  2. Skär brödet i lagom stora skivor. Rosta brödet. Jag gör det under grillelementet i ugnen direkt efter jag tagit ut märgen, går snabbt som tusan så häller att hålla koll så de inte blir brända.
  3. Ställ fram skålar med grovt hackad syltlök och hackad bladpersilja, dijonsenap och salt och pepparkvarn. Kanske några citronklyftor också för den som vill ha, eller kanske inte gillar syltlöken som är tänkt att bidra med syra som skär igenom fettet. Eller strö persilja direkt på märgen innan den lassas upp på brödet, för att det ser trevligt ut. Eller bara fixa i ordning de små mackorna helt, om de ska serveras till förrätt utan kladd och krångel på en middag.
  4. Låt var och en bre senap på de varma bröden, skeda på märgen och över det ha på valfri mängd av smaksättningen. Öl passar finfint till. Och eventuellt fett som smält ut i botten av formen svabbas med fördel upp av en sista bit bröd.