Search
Generic filters
Exact matches only

Fantastiskt vitlökssmör med tomat

0
Delningar
MAT

Fantastiskt vitlökssmör med tomat

Tomatsmör

Kryddsmör kan vara ett så himla enkelt och gott sätt att förgylla maten. Lätt att göra i förväg och förvara i frysen tills det behövs nåt som ger lite extra saftighet och smak, och kan dessutom snygga upp en i övrigt småful rätt. Plättlätt att variera på kul vis dessutom. Sen tidigare har vi ett recept på smör med rörhinna och här kommer ett vitlökssmör med tomat.

Det här är ett av mina favvorecept på kryddsmör, ett bra grundrecept på rostad tomat och vitlök med lite parmesan och chili som lätt kan varieras för att passa olika typer av mat. Gott på fisk, kött, grönisar, eller en snabb genväg till vitlöksbröd. Bara att rosta bröd och sen låta smöret smälta på. Eller en klick som får smälta i en het färglös soppa.

tomater i form

Nyskördad tomat, vitlök och kryddor innan ugnen

Konceptet är enkelt, rostade tomater och vitlök och nån smaksättning som mixas ihop med mjukt smör och lite riven parmesan eller annan ost. Osten gör att smöret enklare går ihop, plus ger fyllig och god smak. Jag tycker smöret är godast när det inte är alltför kallt. Ska jag bre det på bröd vill jag ha det rumstempererat. Fast jag förvarar det i kylskåp, eller i frysen om det ska sparas längre än nån vecka, men då måste det vara ordentlig inplastat.

rostade tomater

Ugnsrostade, redo att mixas med smöret

Den som vill kan lägga upp sitt vitlökssmör med tomat som en sån där butterboard. Men alltså, jag måste erkänna att jag inte begriper den där grejen alls. Jag lägger helst smöret i en skål med nån aptitlig dekoration ovanpå som skvallrar om smaken bara.

Ingredienser

200 g smör
12 småtomater
1 hel vitlök
1 färsk röd chili
Nån msk olivolja
1/2-1 dl finriven parmesanost
Salt efter smak

Spar och kanske komplettera lite av smaksättningen till dekoration ovanpå, så att man ser vad smöret är smaksatt med.

Förslag på smaksättning

  • en kvist rosmarin eller oregano (med i ugnen)
  • färsk basilika (tillsätts sist)
  • en msk miso istället för osten
  • gruyère och färsk dragon plus en skvätt dragonvinäger
  • finhackade oliver
  • en tsk kreolsk kryddblandning (recept i detta inlägg) och några stänk worchestershiresås

Gör så här

  1. Lägg tomater, halv vitlök med skal på, en chilifrukt och eventuella kryddor i en liten ugnsform. Häll över olivolja och rör sen runt så det kommer olja på det mesta i formen. Sätt in formen i ugn i 175 grader i en dryg timme. Håll lite koll och vänd tomaterna och vitlöken om de verkar bli för mörka på ena sidan.
  2. Ta ut formen och låt svalna till strax över rumstemperatur. Lägg över tomaterna i en skål med rumstempererat smör och riven parmesan. Kläm den mjuka rostade vitlöken ur skalet över smöret. Lägg i chilin, befriad från bladfäste och kärnhus bäst det går. Mixa ordentligt. Smaka av med salt. Rör eventuellt ner ytterligare smaksättning som hackad färsk basilika eller oliver.
  3. Servera rumstempererat till bröd eller kallare om det ska smälta över het mat. Förvara inplastat i kylskåp den närmaste veckan, eller i frys om det ska sparas längre än så.