Search
Generic filters
Exact matches only

Portugisiskt fläsk med kastanjer

0
Delningar
MAT

Portugisiskt fläsk med kastanjer

kastanjegryta

Dra igång lite bra musik och medan låten pågår hinner du lägga fläsket i marinaden. Sen behöver du bara vänta, en timme eller upp till ett dygn, medan köttet suger åt sig av det goda. Stek köttet, koka med vinet och kryddorna och lägg på slutet i en drös nötiga kastanjer. Portugisiskt fläsk med kastanjer är familjemat, lättlagad husmanskost. Och så himla gott!

kastanjer

En av det bästa sakerna med hösten är ju faktiskt färska kastanjer!

Den som bor i en större stad kan nog hitta skalade kastanjer i frysdisken. Kör på det i så fall för det spar tid som kan användas till nåt bättre. Som att dra på lite mer musik, gå en kort promenad, klappa katten eller bara glo ut på regnet. Annars är det inte särskilt svårt att skala färska kastanjer.

marinerade köttbitar

Godast blir det om man kommer ihåg att lägga köttet i marinad i god tid innan grytan ska kokas

Bitar av skinka blir bra i den här grytan men det går så klart även med andra bitar bara man anpassar koktid och putsar bort senor och grejs som kan störa från fläsket. Själv väljer jag helst vildsvin eller kvalitetsfläsk från en bra uppfödare.

Skriver jag mer nu kommer ni tro att det här är svårare än det faktiskt är, så det här får räcka som inledning.

Ingredienser

6 portioner

1 kg fläsk eller vildsvin, förslagsvis skinka
500 g skalade kastanjer (gärna frysta)
1 msk harissa
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad (gärna färskt)
4 dl vitt vin
5 msk olivolja
Salt och peppar efter smak

Gör så här

Förbereda kastanjer

Om du använder frysta kastanjer, vilket jag i ärlighetens namn rekommenderar eftersom det är så smidig, låt dem ligga framme för att tina medan köttet tillagas. Om du använder färska kastanjer, skär ett snitt i varje kastanj. Lägg dem i kokande vatten och låt dem koka i drygt 10 minuter tills skalen börjar lossna. Spola av dem under kranen och skala sen kastanjerna med en liten vass kniv. Det är lätt ibland och ett litet bök om man har otur, men ju mer av det inre skalet man får bort desto bättre.

Portugisiskt fläsk med kastanjer

  1. Skär köttet i bitar om ca 4 x 4 cm. Blanda harissa, finhackad vitlök, lagerblad, 3 dl vin, olivolja, salt och peppar i en skål. Om du använder färska lagerblad, skrynkla till dem lite mellan händerna. Lägg i fläsket och rör om så att bitarna täcks av marinaden. Låt stå kallt minst en timme men gärna till dagen efter.
  2. Låt köttbitarna rinna av men spar marinaden. Hetta upp en panna och stek köttbitarna några i taget tills de får en gyllenbrun yta. Lägg över dem i en gryta eftersom. När allt kött är brynt, häll över den avrunna marinaden och ytterligare en dl vin i pannan och vispa ur för att få men all god smak från köttet. Häll vätskan över köttet.
  3. Låt grytan koka upp och sen småsjuda under lock. Efter ca femtio minuter, testa om köttet verkar färdigt. Fortsätt sjuda och testa mörheten tills du är nöjd. Tillsätt sen kastanjerna och låt grytan fortsätta under lock i runt en kvart till, tills kastanjerna är färdiga. Provsmaka för att kolla av. Idag när jag gjorde grytan tog kokningen totalt en timme och en kvart. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera förslagsvis med klyftpotatis eller potatismos och en enkel sallad.

Fler recept med kastanjer

gryta med kastanjer

Inga konstigheter här, bara en perfekt höstmiddag