Search
Generic filters
Exact matches only

Mexikansk soppa med portlak

0
Delningar
MAT

Mexikansk soppa med portlak

mexikansk sjuksoppa med portlak

När man låter den krassliga trettonåringen ta hand om sin ännu krassligare mamma blir det mexikansk soppa, en vit chili med portlak. Mamman frusen och gömd under en filt, dottern vissen men vid gott mod. Förenade krafter.

Det finns mer mexikansk mat än svennetacos, en massa grytor och soppor inte minst. Det är lite synd att de hamnar i skuggan, särskilt som smakpaletten så uppenbart tilltalar oss svennar.

Portlak är en kul bladgrönsak med feta saftiga blad med god smak och en frisk lätt syra. Den finns ofta att köpa i orientaliska butiker och i grönsakshandeln på torget här i Uppsala. Enkel att odla också, för den som har möjlighet. Och enkel att laga vilket är fint när orken tryter. Fast har man inte tillgång till den så går det fint att använda t ex spenat, mangold eller savoykål i den här rätten.

portlak

Så här ser grönsaken portlak ut, ett knippe köpt i torghandeln

Mer soppa

Ingredienser

4 portioner

1 Silverlök
1 Selleristjälk
4 Vitlöksklyftor
1 Grön paprika
1/2 tsk Spiskummin, mald
1/2 tsk Korianderfrö, mald
1-2 Jalapeno
1 l Buljong
1-2 dl Salsa verde
Några dl stora vita bönor
1 Knippe portlak el t ex spenat, mangold, savoykål
Hackad koriander

Buljong från tärning och köpt salsa verde går fint.

Gör så här

  1. Hacka och stek alla ingredienser på listan fram till korianderfrö en kvart el så under omrörning. Den som vill ha mycket hetta har i en jalapeno el två också.
  2. På med nån liter het buljong och salsa verde. Smaka av och justera kryddning vid behov. Koka en kvart.
  3. I med bönor. Koka en kvart.
  4. I med grovt hackad portlak (utan grova stjälkar), koka runt tio minuter. Smaka av igen med salt, mer salsa verde el vad som nu behövs. Strö på hackad koriander efter smak.
  5. Smetana, lime och nåt brödigt till, tortillachips el quesadillas.
mexikansk sjuksoppa

Färdig att serveras