Search
Generic filters
Exact matches only

Lingonpäron med blana

0
Delningar
MAT

Lingonpäron med blana

lingonpäron

Mina bästa julefterrätter som liten:

  • Fatost
  • Ingefärspäron
  • Vattlingon med lättvispad grädde
  • Frysta tranbär med het kolasås (tjinuski)
  • Lingonpäron

Och det allra godaste på julbordet var blana, en ångermanländsk gräddig röra som inte räknades som efterrätt men som egentligen är ganska efterrättig i smaken. Jag brukade slafsa upp den på hårt korntunnbröd. Blana är inte konstigare än vispad grädde ihoprört med messmör eller ibland finriven mesost och socker, och gärna lite pudrad kanel ovanpå. Grädden ska inte vara alltför hårdvispad så den riskerar spricka, men det gäller ju faktiskt alltid för grädde.

blana till lingonpäron

En skål med blanna till våra lingonpäron

Här kombinerar jag efterrättslyxen lingonpäron med julbordets blana och kastas rakt in i barndom av smakerna. Lingonpäron med blana smakar gammeldags utan att smaka gammalt om ni fattar. Päronen är julrött vacka och smakar sötsyrligt och fruktigt friskt. Blanan är sval och mild. Det här kan vara den perfekta efterrätten till julen! Och annars med faktiskt, en riktig festefterrätt.

Ingredienser

4 eller 8 portioner

500 g lingon
2 1/2 dl vatten
3 dl socker
4 päron

Blana

3 dl vispgrädde
1 tsk socker eller efter smak
1 dl messmör
Lite mald torkad ingefära

Det blir lite mer blana än vad som behövs till mängden päron här, men det går bra att halvera receptet – eller göra som jag och glatt äta resterna på tunnbrödmacka som en del av julbordet. Och kasta för allt i världen inte den goda lingonlagen efter päronen är uppätna! Sila den och ringla över glass eller ha i drinkar.

Gör så här

  1. Koka lingon och vatten en kvart. Använd en potatisstöt eller en slev för att trycka bären mot kastrullens kant så de krossas och färgar vattnet vackert lingonrött. Koka några minuter till och sila sen av skalreserna från saften. Blanda i sockret och koka fem minuter till.
  2. Sila saften. Blanda den med sockret och koka upp så att det löser sig.
  3. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. De kan behållas hela eller skäras till halvor, beroende på hur man tänkt servera dem. Lägg dem i lingonsockerlagen och låt sjuda tills de mjuknat men absolut inte blivit sönderfallande mosiga. Ungefär som konserverade päron ska de kännas när man testar med en sticka. Den här är ju lite svår att beskriva exakt eftersom utgångsläget kan vara så olika. Är päronen stenhårda blir koktiden längre och är de redan sönderfallande mjuka vete fasen om de alls håller ihop genom nån kokning. Mina päron behövde kanske tjugo minuter.
  4. Ta upp de mjuka päronen och lägg dem i en ren glasburk. Koka ihop lagen några minuter och skumma om det behövs. Häll den sen över päronen i burken. Låt burken kallna och sen stå och dra i kylskåp till nästa dag. De blir bättre och rödare om de får stå ytterligare en dag eller två.
  5. Servera päronen med lättvispad grädde eller blana och kärna nåt knaprigt rån. Placera gärna päronet i en tallrik med djup och skeda över en sked sockerlag eller två innan en klick blana får kröna det hela. Den som känner för det pudrar lite mald ingefära över blanan och serverar ett hembakt rån till.

Blana

Vispa grädden med sockret men inte för hårt. Blana ska vara fluffig och varken rinnande eller hård. Vänd i messmöret och vispa ihop det hela försiktigt. Servera till lingonpäron, gärna pudrad med lite mald torkad ingefära. Eller servera i skål på julbordet, gärna pudrad med lite kanel. Sockermängden kan justeras efter smak.

Sugen på mer?