Search
Generic filters
Exact matches only

Cumberlandsås med lingon

0
Delningar
MAT

Cumberlandsås med lingon

lingoncumberland

Det är inte alltid jag gör all mat till julbordet själv utan jag köper ofta en del godsaker av bra kvalitet också. I lägen där man inte har utrymmet att laga så mycket eget kan några små hemgjorda utropstecken ändå göra stor skillnad för helheten. Den där jättegoda egna sillen bland de köpta, hemkokt rödkål, eller en hemlagad cumberlandsås med lingon till några skivor köpt paté.

cumberlandsås med lingon

De viktigaste ingredienserna till cumberlandsåsen

Cumberlandsås är en enkel fruktigt sötsyrlig sås av engelskt ursprung. Den är god till vilt, paté och allt möjligt kallskuret, särskilt lite petare saker som behöver en skärpa som bryter av. Denna variant är god och enkel att göra. Man blandar, kokar lite, passerar med hjälp av en sil så att såsen blir slät och sen reder man om det behövs. Sen är det bara att skeda upp över en god paté eller liknande.

cumberlandsås med lingon

En skiva köpt paté och den nygjorda cumberlandsåsen

Här låter jag lingon ersätta rödvinbärsgelé och vad nu annat man kan ha i. För att det är gott och för att jag har lingon, men det går att använda tranbär istället om man vill. Och rödvinet går att byta ut mot glögg om man vill dundra på med ännu mer jul. Själv låter jag bli det, mest eftersom det redan är glögg lite här och där under julen och jag vill variera smakerna. Plus att jag tycker mycket om den rena lingonsmaken. Fast gott blir det ju med glögg, annars skulle jag inte ens föreslå det!

Ingredienser

200 g lingon
1 apelsin, juice och skalrasp
0,5 dl portvin
1,5 dl rött vin alternativt glögg
3-4 msk socker
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk dijonsenap
1 nypa liten cayenepeppar efter smak
Några droppar worchestershiresås
Peppar och salt efter smak
1 tsk arrowrot (potatismjöl, majzena eller liknande funkar också)

Gör så här

Koka upp lingon, skalrasp och juice av en apelsin, portvin, rött vin, tre matskedar socker, ingefära, dijonsenap, en aning cayennepeppar och några droppar worchestershiresås. Låt småkoka under tjugo minuter.

cumberlandsås med lingon

I pannan, dra på värmen

Pressa allt genom en sil (behövs ingen specialsil utan vad du nu råkar ha som är större än en tesil) och kasta skalresterna (eller mumsa i dig dem vid diskbänken med nån köttrest från kylen). Se till att få ut så mycket vätska som möjligt.

cumberlandsås med lingon

Så här ser såsen ut efter att den passerats

Koka upp den släta såsen och reducera den under omrörning på medelhög värme under några minuter. Smaka av med socker och vad mer du tycker behövs av kryddorna. Om det behövs kan såsen göras tjockare med arrowrot. Sikta i arrowroten under vispning och koka upp igen tills det tjocknar något. Ifall du inte har arrowrot, använd nån annan liknande stärkelse.

Mer jul!