Search
Generic filters
Exact matches only

Brasilianska kokoskyssar

0
Delningar
MAT

Brasilianska kokoskyssar

kokoskyssar

Det här är inte ett julgodis. Men brasilianska kokoskyssar, beijinho de coco, är perfekta till advent och jul. Dels ser de ut som snöbollar, dels är de enkla att laga. Och så är de jättegoda! Plus att man kan delegera bollrullandet till ungarna på samma vis som med chokladbollar. Det här godiset lärde jag mig av en granne som bott i Brasilien. Hon fyllde dem ofta med en grön druva och kallade dem bonbons. Trevlig variant det med.

Kyssarna är lätt segmjuka och smakar fylligt av kokos, kola och kondenserad mjölk. Och så en doft av nejlika om man gör som i Brasilien – sticker en nejlika i varje boll. Nejlikan tas ut innan man stoppar kyssen i munnen och efterlämnar bara en lätt arom. Det smakar juligt tycker jag, känslan av apelsiner med nejlikor istuckna. Det går så klart att smaksätta dem på andra vis också om man vill, och färga och ha sig. Rosenvatten och några droppar röd karamellfärg kanske? Rom och sen rulla dem i rostad kokos?

kokoskyssar

Mitt änglaspel som jag haft sen alltid. Inte en advent utan

Visst har alla änglaspel förresten? Annars blir det ju inte jul. Och så ska man ha julgodis till det stämningsfulla plingeplonget.

Men julgodis, är inte det ett onödigt frosseri? Nej, jag tycker faktiskt precis tvärtom. Är det nån gång man ska tillåta sig allt det där extra så måste det väl ändå vara när det är fest? Låt vardagen få vara måttlig och festen överdådig! Vi skriver lite mer om det i gårdagens inlägg om god festlig julmat, och där finns också en massa länkar till bra julmat.

Ingredienser

1 burk sötad kondenserad mjölk
2 äggulor
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl kokosflingor

Några dl kokos att rulla bollarna i
En kryddnejlika per boll, valfritt

Gör så här

Använd en inte alltför stor tjockbottnad kastrull. Häll i kondenserad mjölk, äggulor, smör och grädde. Hetta upp på medelvärme under omrörning tills smöret smälter.

Tillsätt kokosflingorna och rör om. Fortsätt röra på medelvärme i tio minuter. Se till att massan inte bränner fast i botten. När du drar med sleven mot botten av kastrullen och det tar tre sekunder för massan att flyta tillbaka är smeten klar. Ett annat mer noggrant sätt att mäta är med en termometer. 102 grader ska den visa, med några graders mån hit eller dit. Häll massan i en lätt smörad form. Täck med en skärbräda och låt svalna helt.

kokoskyssar

Jag testar att massan är klar med en sked

Häll upp kokosflingor så det täcker botten av en djup tallrik ordentligt. Ta upp små kluttar av den kalla kokosmassan med en sked och rulla till bollar mha händerna, precis som när man gör chokladbollar fast en aning mindre. Det kan hjälpa mot kladd att gnida in lite smör i handflatorna först. Rulla sen bollarna i kokos allt eftersom. Vill man göra det hela extra snyggt och prydligt lägger man bollarna i knäckformar.

kokoskyssar rullas

Ett fult foto av hur det ser ut när bollarna rullas av kokosmassan och sen rullas i kokos

Den som vill kan göra som i Brasilien, sticka en nejlika i varje kokoskyss. Det passar väl fint till julen om inte annat? Nejlikorna ger en lätt smak och tas bort sen när man äter godisarna. Förvara kokoskyssarna i kylskåp tills de ska ätas.

kokoskyssar

Och så den valfria nejlikan istoppad i kokoskyssarna