Search
Generic filters
Exact matches only

Mexikansk majssoppa

1
Delningar
MAT

Mexikansk majssoppa

majssoppa

Det här är en av mina bästa trotjänare till vardagsrätter. Oavsett om det är efter skola-läxor-jobb, efter en fantastisk badutflykt, en kall och eländigt trött vinterdag eller av ren slöhet. Majssoppa är enkelt, gott och snällt utan att vara tråkigt. Dessutom gjord på sånt vi alltid har hemma och enkel att variera.

Jag har gått på ledighet och ägnar all vaken tid nu åt julstök. Mest julklappar till ungarna och julmat så klart. Resten är liksom redan stök men jag antar julen gör att jag kan kalla dammtussarna och oredan för julstök så att… Jag vet inte, det är roligare att laga mat och köpa roliga överraskningar än att städa helt enkelt.

Men för ungarna är det fortfarande vardag nån dag till innan lovet, och även om jag lagar julmat nu så betyder det inte att vi äter det hela tiden. Vi har tjuvstartat med vissa saker men annat får vänta till startskottet på julafton. Då är det bra med enkel men enormt god vardagsmat som inte tar fokus från allt det andra. Som en soppa som alla gillar. Hos oss blir det gärna denna majssoppa.

Ingredienser

4 portioner

800 g fryst eller färsk majs
1 msk matolja eller baconfett
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 färsk jalapeno
1 krm spiskummin
1 krm rökt paprikapulver av god kvalitet
1/2 tsk oregano, gärna mexikansk
10 dl kycklingbuljong (Från tärning duger fint men hemkokt blir godare)
2 dl grädde
Salt efter smak

Och de kryddor som saknas kan så klart ersättas eller uteslutas.

Serveringsförslag, välj efter smak

 • Färsk koriander, culantro eller pepicha
 • Salsa verde (Köpt eller hemgjord, t ex grillad, med pepicha eller grillad med rabarber)
 • Fetaost eller vitost, smulad
 • Knaperstekt bacon
 • Tunnskivad färsk jalapeno
 • Stekt majs med chili och koriander
 • Limeklyfta att pressa över
 • Riven cheddar, kimchi och koriander (god mexikoreansk variant!)

Gör så här

 1. Låt löken svettas i olja eller baconfett tills den är lätt transparent och mjuk. Längre tid blir godare, men eftersom jag typiskt gör den här soppan när vi är vrålhungriga och inte orkar vänta så blir det nästan alltid kortare för mig. Mot slutet, ha hackad vitlök, jalapeno och spiskummin och låt steka några minuter till. Det ska dofta gott.
 2. Ha i paprikapulver och oregano och häll i den varma kycklingbuljongen. När det hela kokat upp tillsätts majsen. Låt småsjuda i tio minuter.
 3. Mixa soppan, slät eller med kvarvarande struktur avgör du och kvaliteten på din mixer. Tillsätt grädden och smaka av med salt. Majs kan vara ganska söt så det måste balanseras upp med sälta och andra smaker. Men det görs ju även med tillbehören så överkompensera inte.
 4. Servera i varma soppskålar med ett eller flera tillbehör efter smak. Jag brukar ha små skålar med koriander eller annan kryddört, salsa verde, vitost och limeklyftor till. Ibland gör vi en väldigt god mexikoreansk variant med cheddar som stös över soppan och får smälta, stekt kimchi och koriander.

Några fler liknanade recept