Search
Generic filters
Exact matches only

Salsa verde med pepicha + min bästa äggfrukost

0
Delningar
MAT

Salsa verde med pepicha + min bästa äggfrukost

Jag tycker om att göra mexikansk frukost. Nej älskar! Särskilt med ägg, nåt friterat och en riktigt het och god salsa, gärna med pepicha. Salsan finns färdig i kylen så klart.

Jag har mest alltid nån salsa hemma men vilken sort varierar. Jag hackar eller kokar ihop nåt med vad som finns moget. Tomat, tomatillos, rabarber, frukter som mango, ananas eller päron, gurka, paprika, örtkryddor från trädgården, olika sorters chili… Ibland får salsan välja maten och ibland gör jag en särskild salsa om passar till en viss maträtt jag lagar.

En skål med salsa verde bredvid pepicha i min trädgård

Salsa verde är en återkommande favorit. Det finns en massa varianter där och vi har några på bloggen redan, grillad, gjord på rabarber och med avokado. Här gör jag ännu en variant, en väldigt enkel smaksatt med den mexikanska kryddörten pepicha. Jag gör den i en stor mortel eftersom jag inbillar mig att den blir allra bäst så, men det är klart att en mixer också funkar fint. Men försök inte ens med en liten kryddmortel! Det kommer stänka och funka allmänt skitdåligt, du blir sur och får till slut ändå ta till mixern.

Värdet av omväxling

Koriander är ju den livslånga kärleken, livet blir som bäst med koriander! Men det kan pigga upp att bryta av den äktenskapliga lyckan med en otrogen avstickare då och då. Själv söker jag gärna variation i culantro, pepicha och vietnamesisk koriander. Örtkryddor från helt andra släkten med likartad smak. De är hyfsat utbytbara så om man inte har det ena kan man bara ha i det andra. Men de har olika karaktär och passar lite olika med andra smaker. Fast alla tre trivs med matchning av chilihetta, syra och andra kraftiga smaker.

Pepicha i min trädgård, dimmigt blågrön

Jag har odlat pepicha några år och det funkar superbra. Smaken är en parfymerad koriandersmocka, med en egen frisk karaktär. Citrus och anis skriver andra, men det vete tusan. En ton av tvättstuga? Ofta använder jag den ganska försiktigt, helt enkelt eftersom smaken är vansinnigt potent.

I trädgården är den väldigt dekorativ med dimmigt blågröna smala blad och kul lila blommor som ser ut att gå direkt från knubbig knopp till fröställning. Och den ger en riklig skörd, så pass att jag inte bara vördnadsfullt lägger ett litet dekorativt blad på en färdig maträtt utan att jag faktiskt kunnat använda den ordentligt och lärt känna den, vilka egenskaper den har och i vilken sorts mat jag tycker smaken passar. Med fisk, ägg, majs och majstortillas t ex, i soppa med squashblomma. Och i salsa verde.

Ingredienser

6 tomatillos, färska eller från burk
1-2 msk pepicha (eller koriander)
En schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2-3 färska jalapenos eller annan grön het chili efter smak
Salt efter smak

Valfritt, en avokado

Mexikansk äggfrukost

Ägg
Majstortillas
Salsa verde med pepicha
Lagrad ost, gärna äppelrökt cheddar
Olja till fritering och stekning

Gör så här

  1. Skölj pepichan och plocka bladen av kvistarna.
  2. I en het gjutjärnspanna, rosta tomatillos, löken, vitlöksklyftan och de hela chilifrukterna. Vänd och rör om lite då och då. Grönsakerna ska mjuka och få lite färg fläckvis men se till att de inte bränns. Om de blir brända blir såsen besk. Dra ner hettan om det verkar behövas. Plocka ur grönsakerna allteftersom de blir färdiga och låt dem svalna.
  3. Om du vill hålla nere hettan, halvera chilifrukterna och ta ur kärnhuset efter de rostats.
  4. Lägg alla ingredienser i en stor mortel, alternativt en mixer. Tillsätt en aning vatten och salt och stöt sen tills det blivit en slät salsa. En eller annan klump är ingen katastrof men salsan ska helst vara len och fin i konsistensen. Smaka av med salt och tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar.
  5. Vill du göra såsen ännu lenare kan du tillsätta en avokado. Vill du förstärka pepichasmaken kan du tillsätta extra finhackad pepicha till den färdiga salsan. Servera till alla möjliga mexikanska och andra rätter.

Mexikanska frukostägg med salsa verde

Fritera strimlor av överblivna majstortillas. Jag klipper med sax bara, lätt som plätt. De blir gyllene på nån minut i het olja. Stek ägg, gärna i het olja så de blir frasiga undertill och om kanterna. Lägg upp på ett fat och ringla värmd salsa verde över tortillastrimlorna. Strö över smakrik ost, gärna äppelrökt cheddar, och lite färsk pepicha eller koriander.

Mer på samma tema